PREMIJERA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – “Glumice u zagrljaju” otkrivaju tajne iza kazališnog zastora

Datum objave: 09. 3. 2015. | Kategorija: Kultura

DSC04858

POŽEGA –  Nakon  komedije “Vječani list”  te dječje predstave “Kod arke u osam” redatelj i dramaturg Damir Mađarić opet surađuje s Gradskim kazalištem Požega. Rezultat nove suradnje je predstava “Glumice u zagrljaju” za koju Mađarić potpisuje tekst i režiju, glume Vlasta Ramljak i Sandra Lončarić Tankosić, a čiju će praizvedbu požeška kazališna publika vidjeti sutra u 20 sati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.  

Datum premijere nije odabran slučajno jer 10. ožujak dan je kada se obilježava točno 20 godina od svečanog otvorenja Gradskog kazališta Požega. Tada je na požeškoj sceni igrala predstava “Gle kako dan lijepo počinje”, a dva desetljeća kasnije požeška publika pogledat će predstavu koja razotkriva intimu i mračne kutove života u hramu božice Thalije.  “Tekst je nastajao kroz dugi niz godina, stajao je pa sam ga ponovo pisao u raznim kombinacijama. To je priča o dvije glumice, jednoj starijoj i jednoj mlađoj, njihovoj međusobnoj konkurenciji i ispadanju starije glumice iz bitke koja se onda na određeni način osvećuje. Iznimno sam sretan u odabiru glumica, s Vlastom i Sandrom i pravo mi je zadovoljstvo raditi s osobama koje toliko puno znaju i toliko puno mogu učiniti na sceni. Kao i u svakom poslu tako i ovdje postoje oni koji rade i oni koji to rade na izuzetan, maestralan način – poput njih. Nadam se da će požeška publika uživati te da će predstava imati svoju publiku ne samo u Požegi već diljem Hrvatske ” rekao je redatelj Mađarić uz napomenu da je riječ o izvornoj hrvatskoj priči, o malom, uskom i čudnom svijetu u kojem živimo.

DSC04872

“Bilo je lijepo surađivati s Damirom i Sandrom, posebice stoga što je Sandra moja bivša studentica pa je tu i veći izazov na sceni – provjeravanje, nemojte me krivo shvatiti, koliko je uspjela u toku školovanja u pozitivnom smislu “ukrasti” od mene. Imam puno staža, puno kazališnog i životnog iskustva, pa čak i konkretnog iskustva kakvo donosi ova predstava, pa mi je na taj način bio još veći izazov izbaciti to iz sebe. To je kazališna stvarnost, a osobno volim taj govorni tip kazališta kad se mogu izbaciti sve frustracije koje pozornica nosi. Tema je vrlo široka ali nije eksponirana, nema puno tekstova koji pišu o glumicama o onom što se događa unutar kazališta – te crne magične kutije – zastor se spusti i publika ne zna što se događa dalje. Nekoliko puta sam igrala na temu glumice i sve su priče od različitih autora i sve su drugačije ali sve na isti način progovaraju o strahu glumice na pozornici, o grčevitoj borbi i starijih i mlađih za opstanak,” rekla je Vlasta Ramljak. “Nakon 20 godina svog rada i karijere prvi put stojim na sceni s Vlastom i to je zaista izazov, raditi i stvarati likove glumica koje potpuno drugačije  shvaćaju život te imaju različita shvaćanja o poslu. Nadam se da će požeškoj publici biti zanimljivo vidjeti ovu priču koja razotkriva mnoge kazališne tajne,” rekla je Sandra Lončarić.

“Iznimno sam sretna što i dalje nastavljamo suradnju s Damirom Mađarićem te što imamo dvije izvrsne glumice koje su obje prvakinje kazališnih kuća iz kojih dolaze. Ponosna sam što smo ovu slavljeničku godinu, koju ćemo slaviti kroz svih 12 mjeseci započeli upravo s jednim takvim, jedinstvenim kazališnim djelom,” naglasila je ravnateljica Gradskog kazališa Požega Valentina Soldo.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn