PREMIJERA GERINOG 10. FILMA – „Marinko“ povijest osobne tragedije

Datum objave: 04. 2. 2018. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Da mu posebno dobro „leže“ dokumentarci, požeški filmaš Hrvoje Podobnik  Gero dokazao je i svojim 10.filmom, za neko vrijeme, na žalost i posljednjim, jer, kako je rekao“ vremena nisu naklonjena kulturi”. Premijera “Marinka“ u Gradskom kazalištu imala je i humanitarnu notu što su, baš kao i polusatnu naturalističku priču o liku kojeg svatko zna, prepoznali i Požežani.

Susjed koji svima izmamljuje osmijeh na lice, nezaobilazni lik svih društvenih događanja, legenda sjevera Požege-Marinko, od sada je, zahvaljujući Hrvoju Podobniku Geri, i filmska zvijezda. Priča o Marinku 10. je Gerin film, premijerno prikazan u Gradskom kazalištu, sirovi, realni dokumentarac, kako ga je predstavio autor, čiji je cilj bio pokazati da stvari nisu crno-bijele, ali i da Marinko, Marijan Đurić, saznali smo u filmu nije lik koji samo sjedi ispred trgovine, nego i, kako je najavljujući film, rekao Gero, „ lik koji iza sebe ima osobnu povijest tragedije, baš kao što je ima i svatko od nas, baš kao što su i oni vječni zabavljači, uglavnom, najčešće i oni najtužniji i najtragičniji .“

nn

I autor i glavna zvijezda priče u tome su uspjeli, jer, kako kaže Gero, „Marinko je, upravo zbog sadržaja koji nudi, unatoč tome što je s njim, prije svega u komunikacijskom smislu, bilo teško raditi, filmski iznimno zahvalan i zanimljiv lik, oblikovan životom i svojom prošlosti.“ Prepoznali su to, kao i humanitarnu notu premijere, Požežani, rado se i u značajnom broju, odazvavši akciji prikupljanja sredstava namijenjenih izgradnji drvene kućice za Marinka.

nnn

Polusatnom pričom o Marinku Gero je još jednom dokazao kako sjajno „pliva“ u dokumentarcu. Na žalost, riječ je i o njegovom posljednjem filmu, bar za neko vrijeme. Jer, sam više ne može, a i trenutak nije naklonjen kulturi. „Osim toga, jako je teško proći na natječajima koji dodjeljuju sredstva za film, o čemu govori i nepregladan broj odbijenica koje sam dobio. Zbog svega toga,11.će film pričekati neka bolja vremena“, rekao je Hrvoje Podobnik Gero, „iskoristivši“ svoju 10.premijeru i za zahvalu suradnicima-kreativnoj ekipi od 140 ljudi bez kojih ne bi bilo ni „Marinka“ ni devet prethodnih filmova.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn