PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA – “Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom”

Datum objave: 02. 4. 2024. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – U Informativnom centru “Muzej bećarca” 6. travnja u 17,00 sati održat će se premijera dokumentarnog filma “Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom” koji je snimljen na inicijativu KUD-a “Zavičajno društvo Rama Pleternica”.

Naši bi fratri rekli „Zapiši, pa će i Bog upamtiti“ – kažu u najavi organizatori. Na inicijativu KUD-a „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ i predsjednika KUD-a Jure Vidakušića, zabilježeno je dugogodišnje putovanje hrvatskog naroda porijeklom iz Rame u plodnu Slavoniju u kojoj su pronašli novi dom. Doseljeni Ramci od dolaska do danas duboko u sebi nosili su neizbrisiva sjećanja na nekadašnji život u rodnoj Rami koja su Ramci Požeštine, pretežito iz pleterničkog kraja utkali u knjige, slike i stihove. Od 2009. godine osnivanjem KUD-a pod nazivom „Zavičajno društvo Rama Pleternica“ pojavljuju se na javnim manifestacijama prikazujući običaje starog zavičaja Rame, kulturnu baštinu i ostavštinu pradjedova, čuvajući ju daleko od zaborava.

U ovom dokumentarnom filmu, Ramci kroz Slavoniju pričaju živu istinu o ljudima pridošlim u slavonske krajeve iz Ramske doline, ljudima umornim od lutanja i traženja gnijezda na kojem bi smirili dušu i otpočinuli san o novom životu, nedosanjani san o starom zavičaju iz kojeg su bili prisiljeni otići gledajući kako novoizgrađena brana potapa nadgrobne križeve i grobnice predaka, krovove kuća, pojate, avlije, onu jabuku koja je opjevana u bezbroj gangi i pošalica, znoj i suze, tugu i radost…

U filmu govore i gradonačelnica Pletenrice te županica Požeško-slavonske županije, a snimljeni su i kadrovi gostovanja KUD-a „Zavičano društvo Rama Pleternica“ na manifestacijama, te sav dugogodišnji rad KUD-a, njegovih članova i svih koji su Hrvatsku i Slavoniju svojim doseljavanjem kroz zajedničku budućnost obogatili kulturološki i etnološki.  Producent filma je Zavičajno društvo Rama Pleternica na čelu sa predsjednikom Jurom Vidakušićem. Urednica filma je Kristina Čuljak koja je osmislila sadržaj, a koordinatori projekta su mnogi članovi KUD-a. Organizatori pozivaju sve prijatelje Rame, Ramljake i Ramkinje, sve koje su susretali ili će susretati na njihovom putovanju života iz Rame u Slavoniju, da im se pridruže na premijeri dokumentarnog filma „Kroz Slavoniju u potrazi za Ramom“.

TEKST: S. P.                 FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn