PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA NOVA GRADIŠKA – 270 GODINA: „ Knjiga koju bi trebala imati svaka novogradiška obitelj“

Datum objave: 04. 12. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon one izdane prije dva desetljeća povodom 250.godišnjice, u povodu skorašnjeg blagdana Župe bezgriješnog začeća blažene djevice Marije i rođendana Grada, predstavljena je Monografija Nova Gradiška – 270 godina.

Dok su u životu svakog čovjeka rođendani prilika za proslavu s dragim ljudima ali i još jedna godina na leđima, rođendani grada trenutak su za osvrt preko ramena, sagledavanje učinjenoga i dobar povod za planiranje budućnosti. Prilika je to za ponos i sjećanje na sve one koji su kroz stoljeća stvarali grad po mjeri čovjeka u kojem je bilo i bit će ugodno živjeti. I, mada je, u povijesnom smislu, 270 godina tek trenutak u vremenu, trenutak je to koji valja obilježiti i sačuvati. Uloga je to Monografije Nova Gradiška 270 godina, ukoričenog „životopisa“ grada svečano predstavljenog u okviru programa obilježavanja blagdana Župe BZBDM i skorašnjeg Dana grada.

„Priča“ o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Nove Gradiške, jedinstveni dokument o povijesti grada, knjiga je koju bi trebala imati svaka novogradiška obitelj. Istaknuo je to na promociji, s pravom zadovoljan kvalitetnim izdanjem, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

“ Od početne ideje do realizacije prošlo je 15 mjeseci. Za to sam vrijeme temeljito pregledao svaki dokument, svaku stranicu, korigirajući , dotjerujući i zajedno s autorima, tražeći najbolje rješenje. Vjerujem da smo ga našli. Danas sam ispunjen čovjek, prije svega, jer veliki je ovo dan za naš grad. Monografija koju predstavljamo u mnogo čemu je posebna, jer , izbjegavajući neke zakonitosti, svjesno smo napravili knjigu o gradu koja će biti čitljiva, a ne tek dosadno i nezanimljivo štivo.“, izjavio je prvi čovjek grada, zahvalivši autorima i ističući kako je završni rezultat „djelo kojeg se nitko neće postidjeti“.

Knjiga o prošlosti i sadašnjosti grada na 220 stranica donosi niz manje i više poznatih novogradiških zanimljivosti o kojima su, u ukupno 4 poglavlja, pisali Mladen Ivošević, profesor geografije, Marina Matkvić Vrban, mag arceol., Dino Jelinić, mag.educ.croat, Pavle Sivec, aposlovent PMF-a, Nino Brozinčević, mag.hist, Ivana Koški, mag.educ.croat i Simnida Tarbuk, novinarka, dok se za sjajan dizajn pobrinuo Marijo Mrnjec, grafički inženjer. Zadovoljstvo nije krila ni urednica izdanja, Jelena Kovre, mlada mag.educ.art, koja je okupila autorski tim i prethodnih 15 mjeseci neumorno i s puno entuzijazma radila na „životopisu“ grada.

„ Želim, prije svega, zahvaliti gradonačelniku na ovoj jedinstvenoj prilici. Bila je to velika i duga vožnja puna uspona i padova, tijekom koje sam našla prijatelje tamo gdje se to nisam nadala i suradnike za koje nisam mislila da će se ikada pojaviti u mom životu. Više sam nego zahvalna svima, posebno fotografima iz Foto kluba F4 i autorima teksta. Sretna sam i nadam se da će vam se knjiga svidjeti.“, rekla je urednica, Jelena Kovre. Predstavljanje Monografije iznimnim glazbenim programom obogatili su prijatelji Nove Gradiške – Đelo i Paula Jusić.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn