PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA: Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije – u čast i na spomen našim precima

Datum objave: 14. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – U organizaciji Gradskog muzeja Požega sinoć je u knjižnici i čitaonici Gimnazije predstavljena monografija “Muške narodne nošnje Zapadne Slavonije” Vesne Kolić Klikić, u izdanju Gradskog muzeja Nova Gradiška. Riječ je o jedinstvenom djelu koje javnosti otkriva bogatstvo i značaj narodnih nošnji ovog područja.

Nastala kao plod višegodišnjeg studioznog terenskog rada i istraživanja, monografija je poslužiti mnogima – od znanstvenika, muzealaca, folklorista do zaljubljenika u baštinu, koji će na 444 stranice bogato opremljene fotografijama pronaći priču o obilasku 392 zapadnoslavonska sela, 92 lokaliteta i ukupno 159 vjerodostojnih iskaza.
“Ovo je drugi dio projekta koji je napravljen i čija je osnovna tema tradicijsko odjevanje. Prvi dio projekta bile su ženske nošnje, a drugi dio je tradicijsko odjevanje muškaraca i to s požeškog, pakračkog, novljanskog i novogradiškog kraja, tako da se obuhvati taj “zapadni ćošak” Slavonije, kako bi se vidjele razlike i karakteristike. Obično se misli da muška narodna nošnja nije atraktivna, no to nije tako, ona je vrlo zanimljiva, raznolika i nosi puno značajnih elemenata, preslojavanja starih i nekih novih s početak 20. stoljeća,” rekla je autorica Vesna Kolić Klikić.

nn

Knjiga je važna, dodjae prije svega za mladi naraštaj.” Ona je i napravljena u čast i na spomen našim precima, ali napravljena je od naših predaka, od njihove baštine za mladi naraštaj kako bi znali u folklornim skupinama na koji način pravilo odjevati se, na koji način praivlno prezentirati tu našu i prošlost njihovih djedova i baka. Na ovom prostoru čuvajmo sebe, jer to nitko neće bolje znati nego mi, ” naglasila je autorica.

nnn

Knjiga je jedinstvena, jer nitko u Hrvatskoj nije tiskao takve monografije vezane uz određenu prostor kako bi  takva građa trajno ostala za budućnost. “Kad kažem jedinstvena ne mislim da je savršena niti znanstveno i stručno djelo treba i može biti savršeno. Ne može i ne treba, ali kad kažem jedinstvena onda smatram da je ona knjiga koju nitko drugi nije mogao napisati jer nitko drugi ne pozna tako temeljito problematiku o kojoj ona govori, nitko drugi nije bio u stanju devet godina intenzivno istraživati samo ovu temu. Knjiga može poslužiti svima koje zanima ova tematika, ne samo istraživačima već i  kulturno-umjetničkim durštvima koji često imaju problema da utvrde što je točno tradicijska narodna nošnja nekog užeg kraja, a drugim istraživačima može poslužiti ako se čak i ne bave ovim prostorom već nekim drugim, kao inspiracija kako treba pristupiti terenskom istraživanju ovakve složene teme -sustavno, temeljito, dugotrajno i uporno, a malo je onih koji su na to spremni,” naglasio je recenzent knjige dr. sc. Žarko Španiček.

nnnn

Izdavač monografije je Gradski muzej Nova Gradiška, a knjiga je izdana 2015 godine u tisuću primjeraka, a posjetitelji su mogli, uz vrijedne činjenice o monografiji i temi koju obrađuje, uživati i u nesvakidašnjoj modnoj reviji – muških narodnih nošnji Zapadne Slavonije.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn