PREDSTAVLJEN DIO BOGATE OSTAVŠTINE – Otvorena izložba “Povratak u Požegu” povodom stote obljetnice rođenja Matka Peića

Datum objave: 10. 2. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom stote obljetnice rođenja Matka Peića u Požegi će se od 10. veljače do 16. ožujka održati niz kulturnih sadržaja objedinjenih pod nazivom “Matko Peić – sto godina s Požegom”. Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Povratak u Požegu” koja je postavljena u prostoru Gradske knjižnice Požega.

Matko Peić, umjetnik, akvarelist, povjesničar umjetnosti, pisac i putopisac, akademik rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Ostavština Matka Peića upisana je još 2007. godine u listu zaštićenih i kulturnih dobara Republike Hrvatske. Gradski muzej Požega sredstvima grada Požege otkupio je ostavštinu u studenom 2021. godine, koja, uz arhivsku i knjižnu građu, sadržava 7761 likovnh djela Matka Peića i drugih autora. Nakon otkupa njegove ostavštine moglo se pristupiti sistematskoj obradi građe, a zatim i različitom vidu njezinog prezentiranja javnosti.

Dio građe prezentiran je javnosti 2022. godine izložbom “Akvalna Požega Matka Peića” koja je bila vezana isključivo uz Požegu, a u povodu stote obljetnice rođenja, u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega svečano otvorena izložba “Povratak u Požegu” koja nastavlja predstavljati segmente cijele bogate ostavštine.

Arhivski dio pripremila je kustosica Ivana Domanović iz Povijesnog odjela, književni dio predstavila je Andreja Vojnić iz Dokumentacijsko-informacijskog odjela, a likovni dio koji sadžava 71 rad predstavila je v.d. ravnateljica Muzeja Lidija Španiček iz Odjela povijesti umjetnosti.Izložba će biti otvorena do 16. ožujka 2023. godine.

U sklopu programa obilježavanja obljetnice rođena, Udruga “Matko Peić” položila je, već po tradiciji vijenac na njegovom trgu u Požegi . Ova udruga organizator je i promocije zbirke radova “Skitnje obojene ljubavlju”. U obilježavanje stote obljetnice rođenja akademika Peića je uključen i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi – HAZU, koji je organizira “Znanstveni skup Matko Peić”. Znanstveni skup održat će se 3. ožujka u prostoru Knjižnice u 10,00 sati, a bit će predstavljeno 15 izlaganja s eminentnim predavačima. Gradska knjižnica Požega koja je domaćin većine sadržaja programa obilježavanja pripremila je izložbu “Davorin Radić – akvareli u čast Matka Peića” koja će biti otvorena 16. ožujka 2023.

TEKST: S. Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn