PREDSTAVLJEN 31. POŽEŠKI PUČKI KALENDAR – Kronika i dokument vremena

Datum objave: 16. 12. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – 31.put za redom, tradicionalno, na kraju još jedne godine, svjetlo dana ugledao je Požeški pučki kalendar, kronika i dokument vremena urednika Jelenka Topića.

Požeški pučki kalendar urednika Jelenka Topića, jedinstvena knjižica za cijelu obitelj, dokument vremena o prošlosti ali i budućnosti jednoga grada i kraja. Tradicionalno, na kraju još jedne godine, ugledalo je svjetlo dana. 31. izdanje kalendara. U društvu autora, poetskim riječima kalendar je predstavio Miroslav Paulić, profesor hrvatskog jezika u Katoličkoj gimnaziji, naglašavajući kako je riječ o “kulturnom i javnom, etnološkom i obrazovnom, gastronomskom i agronomskom, historijskom i književnom čedu i dobru naše Požeštine”, nastalom na stoljetnoj priči Miroslava Kraljevića, zahvaljujući vrijednom radu svog urednika.

“Kada bih sutra svojim učenicima morao objasniti što je Požeški pučki kalendar, ne bi mi bilo ni malo lako, jer oni odavno već nisu samo Požežani nego građani svijeta i međuplanetarni putnici kojima pridjev pučki nosi uglavnom negativnu, nazadnu i primitivnu konotaciju, ne shvaćajući kako se svatko od nas, ako ne prije, a onda u trenutku kada se pokapa, nađe među pukom. Uz približavanje događaja i lica koja gravitiraju ovom kraju, gradskih i općinskih načelnika, bili oni pučani ili plebejci, posebna vrijednost ovog kalendara leži i u činjenici da se o njima piše na isti način kao i kovaču i stolaru, jer svi su dio istog puka požeškoga.”, rekao je, između ostaloga, ovogodišnji prezenter, podsjećajući i kako je riječ o knjižici koja se može naći u svim našim privatnim ropotarnicama kao vrijedan prilog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kraja, s čime su se složili i gosti- u ime Grada Požege, zamjenik gradonačelnika prof.dr.sc Borislav Miličević i Bruno Horvat.

U jedinstvenoj kronici 2022.godine, baš kao što je to bilo i u svih prethodnih 30 izdanja, čitatelje očekuje sve ono manje ili više važno iz društvenog, političkog, kulturnog, sportskog i gospodarskog života jednog grada, uz podsjetnik na povijest, znane i neznane crtice, značajne datume i korisne savjete, zbog čega je Požeški pučki kalendar, kako za Požežane, tako i za sve prijatelje Grada, idealan poklon za nadolazeće blagdane.

TEKST: S. Tarbuk                      FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn