PREDSTAVLJEN 28. POŽEŠKI PUČKI KALENDAR – Putovanje kroz godinu u životu jednog grada

Datum objave: 12. 12. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Još je jedna godina stigla svome kraju i označila trenutak za novo, 28. izdanje Požeškog pučkog kalendara- kronike i dokumenta vremena, jedinstvene knjižice za cijelu obitelj koja, kako reče ovogodišnja “prezenterica”, profesorica Lidija Gerstman, predstavlja i značajan prilog u zaštiti naše kulturne baštine.

Sve ono manje ili više važno iz jednogodišnjeg društvenog, političkog, kulturnog, sportskog i gospodarskog života jednog grada, uz podsjetnik na povijest, znane i neznane crtice, značajne datume i korisne savjete, svoje je mjesto “pronašlo” u Požeškom pučkom kalendaru, knjižici za cijelu obitelj, kronici 2019. godine, urednika Jelenka Topića. Nastavljajući stoljetnu priču Miroslava Kraljevića osuvremenjenu prije više od četvrt stoljeća, i ovogodišnje, 28. izdanje “kalendara” predstavlja jedinstveno putovanje kroz godinu na izmaku, podsjetnik na vrijeme i događaje koji su nam možda i promaknuli, ali i iznimno vrijedan prilog povijesti grada i kraja. Istaknula je to i ovogodišnja “prezenterica”, profesorica hrvatskog jezika u Ekonomskoj školi, Lidija Gerstman, nostalgičnim i poetičnim prisjećanjem na mjesto i značaj Požeškog pučkog kalendara u njenoj obitelji.

“Bila sam još djevojčica kada sam se prvi put u obiteljskom domu, u kojem se pazilo na zavičajnost i “držalo” do slavonštine, susrela s ovom knjižicom koja je imala počasno mjesto, uz Sharpov “kazetaš” s jednom glavom, na kojem se slušala Radio Požega. I dok su roditelji znali potražiti pokoji savjet za sadnju ili žetvu, ja sam Požeški pučki kalendar obično čitala dok bi čekala ručak, s velikim interesom, neke tekstove i po više puta. Raduje me da je takvih tekstova i danas, za sve interesne skupine. Osobno, izdvojila bih one o požeškoj kulturnoj baštini prije Turaka, vremenu koje nije adekvatno dokumentirano, što, u kontekstu 2018., Europske godine kulturne baštine, potvrđuje i koliko je ova knjižica, osim kao kronika i dokument vremena, i vrijedan prilog čuvanju i zaštiti tradicije, zavičajnosti i svega onoga što jesmo.”, rekla je profesorica Gerstman.

Značaj još jednog izdanja Požeškog pučkog kalendara kao vrijednog priloga povijesti grada i kraja, na večeri predstavljanja istaknuli su i Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika i Bruno Horvat, županijski vijećnik.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn