PREDSTAVLJANJE KNJIGE – Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji prof. dr.sc. Josipa Fajdića

Datum objave: 23. 9. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA-   U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega i LZD Vila Velibita Požega u Velikoj županijskoj vijećnici sinoć je svečano predstavljena javnosti knjiga prof. dr. sc. Josipa Fajdića, glasovitog liječnika i intelektualca, velikog zaljubljenika u zavičajnu Liku te kulturu i umjetnost, posebice likovnu.

“Požeški zapisi: osvrti, kritike i eseji” zbirka su zanimljivih i britkih eseja, pisanim osebujnim stilom. Autor predstavlja brojna imena iz svijeta književnosti i slikarstva koje je osobno doveo u Požegu, ali i autore brojnih likovnih i književnih uradaka kroz protekla dva decenija u Požegi. Drugi dio ove tiskovine posvećen je velikim imenima hrvatske medicine, rođenim u Požegi iz 19. i s početka 20.stoljeća, koji su predstavili hrvatsku medicinu u svjetskim razmjerima. O knjizi su govorili recenzentica dr. sc. Vesna Vlašić, urednik Tomislav Radonić, prof. dr.sc. Željko Glavić te sam autor. “Način na koji je knjiga koncipirana potvrđuje nam Fajdićevu svestranost. Dobra je poznavatelj umjetnosti, vješto koristi vokabular kojim, u peićevskomstilu, preferirajući impresiju, predstavlja djela niza umjetnika od Stipe Golca, Davora Žilića, Predraga Golla, Josipa Generalića, Ede Kovačevića i Josipa Zankija do Dimitrija Popovića i drugih. Bilo da je riječ o afirmiranim umjetnicima ili manje poznatima treba reći kako je Fajdić uistinu napisao zanimljive crtice svojih opažaja,” naglasila je dr.sc. Vlašić u svojoj recenziji dodajući kako je ne manje zanimljiv i drugi dio publikacije koji je autor posvetio svom životnom pozivu – liječništvu.

“Posebno je značajna dio knjige u kome je Josip Fajdić usustavio podatke, do sada malo kome poznate, o liječnicima koji potječu s područja Požeštine, a živjeli su i radili u 19 i 20. st. Kroz njihove zanimljive životopise te doprinos medicinskoj znanosti, omogućio nam je uvid u povijest medicine na našim prostorima, ali i šire te otvorio putove nekim novim istraživačima,” naglasila je Vlašić.

nn

Baveći se kulturom, Fajdić se često borio s vjetrenjačama u “sredini koja bi trebala biti perjanica slavonske kulture, a postala je velikim dijelom samo izložbeni prostor gastro manifestacija: čvarkijada, kulenijada, švarglijda, fišijada, muzeja u loncu i inih JADA”. Primjećujući pri tom tragičnu spoznaju kako su se sve važne stvari dogodile prije nas, autor zaključuje:”Kao pobornik kratkih, čitatelju-konzumentu lako shvatljivih, pitkih tekstova, nudim ovu kratku zbirku mojih obraćanja suvremenicima iz svijeta književnosti, likovnosti i onih iz dnevne komunikacije, kao podsjetnik na neko vrijeme iz bliske požeške prošlosti, u kojem se ipak nešto događalo, što je po prirodi stvari iznad naših svađa, prijepora, lokalne malograđanske agresije, cinizma i razvikane estetike ružnoće”.  Knjiga je izdana u nakladi od 200 primjeraka, izdavač je LZD „Vila Velebita“,  lektorirala je Jasenka Bešlić, prof., grafičku pripremu obavila Lana Protić Malbašić, a tiskala Agencija za marketing Kruna iz Požege.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn