PREDSTAVA ZA DJECU ( I DOBRU ZABAVU) : “Pjetlić i djed” – dobrota i velikodušnost uvijek su jači od pohlepe i zla

Datum objave: 02. 12. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  Gradsko kazalište Požega već tradicionalno, pripremilo je za svoju najmlađu i najzahtjevniju publiku blagdansku predstavu s poukom. “Pjetlić i djed” plod je suradnje s redateljem i dramaturgom Damirom Mađarićem. Predstava je nastala po motivima narodne priče, a na scenu je donose požeški glumci-amateri.

Kao i sve priče za djecu, i u ovoj je svijet oslikan u svoj istinitosti. Priča je to o dobrom djedu koji živi s zločestom i ponad svega pohlepnom bakom. U malom domaćinstvu su i pjetlić, kravica i koka koja nese zlatna jaja. Škrta i zla, baka skuplja zlatna jaja, a djeda protjera kako bi ona imala više. Uz djeda je i pjetlić koji kreće na put kako bi kod cara tražio pomoć za starca, a pomaže mu čudno društvo – vuk, lisica i pčela. Pjetlić uz pomoć prijatelja preživljava sve izazove koje car s dva ludasta stražara pred njeg postavlja, te čak uspije zaraditi veliko blago. Priča, naravno završava sretno za one dobre , a malo manje sretno za one zle i pohlepne. “To je priča o pohlepi, škrtostu, zlu i maloj  grupi koja to pobjedi i sretno živi. Ta priča je uvijek univerzalna i može se gledati i poslije blagdana u interperetaciji požeškog kazališta,” rekao nam je redatelj Damir Mađarić. Dodaje kako je iznimno zadovoljan iskustvom rada s požeškim amaterima. “I prije sam znao raditi s amaterima i uvijek mi je to dragocjeno iskustvo jer to su ljudi  koji nesebično vole taj posao. Vjerujem da su i oni uživali u  stvaranju, jer radili smo s veseljem i svakim danom glumački su napredovali, a vjerujem da će to i publika znati prepoznati,” dodao je redatelj Mađarić.

nn

Glumci su doista bili na visini zadatka – prepoznatljivo dobar Boris Benčić odradio je ulogu djeda ali i cara, Ankica Ivanković izvrsna je u ulozi zločeste babe ali i mačo-vuka zavodnika, Sanda Krmpotić je hrabar i samozatajan pjetlić, Karla Čmelar donosi koku s zlatnim jajima, lisicu dobra teka i zujavu pčelu, a apsolutni prvaci komičnih trenutaka su carevi stražari Mirkec i Zlatkec, pravi glup i gluplji, odnosno Maja Smoljanović i Marina Polgar ( koja glumi i gunđavu kravicu). Glazbu potpisuje svestrani Boris Benčić, songovi su veseli, ponekad na rubu parodije ( za odrasliju publiku svakako dobar “štos”) i sve to je u konačnici jedna dobra prava kazališna zabava. Predstava za građanstvo igra u subotu u 19,00 sati i u nedjelju u 18,30 sati.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn