PREDSTAVA “VRATIO SI ME” – Marijanin SKAD vratio je dobri duh igre u požeško kazalište

Datum objave: 31. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

nas

POŽEGA – Srednjoškolska kazališna družina koju okuplja njihova “mama-drama” Marijana Matoković zablistala je pred svojom publikom u punom sjaju.Njihova pokazna predstava “Vratio si me”, premijerno izvedena 30. svibnja, vratila je dobri duh sretne igre na požeške kazališne daske.

Vratio si me i pružio ruku
Vratio si sve na svoje mjesto
Pitaj me i dat’ ću ti sebe na dlanu
Sve je igra svaki korak svaki dah (Nola )

Dobar lajtmotiv, zar ne? No, krenimo redom.
Pokazna predstava “Vratio se me” pokazana je predstava koja okuplja mlade polaznike srednjoškolce, sveukupno njih 14 koji su kroz cijelu godinu dolazili dva puta tjedno na sate dramskog studija pod voditeljstvom Marijane Matoković. “Na kraju smo složili jednu prezentaciju, jedan set vježbi i priča koje su oni samostalno osmislili, uobličili i izveli na premijeri. Divno je što postoji veliki interes za kazalištem,  mladi se educiraju kroz dolazak na dramski studio o kazalištu – gledaju kroz cijelu godinu predstave, uče o tome kako se predstave stvaraju, uče o glumi, pisanju dramaturgiji, režiji pa čak i o lutkarstvu . Mislim da je to rezultiralo i interesom pojedinih  za odlazak na prijemni, na Umjetničku akademiju u Osijeku, na smjer Gluma i lutkarstvo. Predstava uključuje različite izričaje od scenskog pokreta, glume, monologa, dijaloga, grupnih scena, ritma, improvizacije, mašte. Zapravo to je njihov materijal kojim su se pokazali u predstavi,”pojasnila nam je skromno,  šturo i ozbiljno Marijana Matoković.

nn

Dakle – Vratio si me. Hrpa mladeži koja je, kako doznajemo,  imala samo 15 dana da napravi cijelu predstavu.Uh! Tko ne bi bio sumnjičav? Tko ne bi pomislio na tumaranje po sceni i improvizaciju bez glave i repa, bez kraja i konca? Pa, onaj tko bar malo poznaje rad Marijane Matoković i te njene “hrpe”. A Požežani, pa i oni izvan Požege, imali su ih priliku dobro upoznati. Još pod dojmom prethodne, izvrsne predstave “(Vid)im  te”, a još prije,  jednako dobre  “Imam jednu želju”, publika koja je nahrupila na premijeru bez imalo je sumnje došla uživati u još jednom sočnom kazališnom komadu.

I bi tako – sočno, moćno, energetska bomba od koje vam zalupa srce, zasuze oči, zažare se dlanovi i raširi veliki osmijeh na licu. Nema scenografije, gotovo nema rekvizita, tek neka stolica, bočica, metla, malo boje, malo dim mašine i svijetla da začine stvar i predstava se slaže pred publikom kao dobro odabrane puzzle. I cijela slika je tu – ta mladež, koja je tek zakoračila na prag zrelosti, ali još nije napustile sve dječje u sebi, ima svoje priče životne i lijepe koje nam je odlučila ispričati, pjeva, pleše, malo se podruguje sebi, malo onima starijima, sanja, voli, igra se – Sve je igra svaki korak svaki dah!

nas 1

Vratio si me – požeški SKAD, prava dugo željena ekipa i njihova Marijana, prava dugo čekana kreativna zvijezda vodilja, vratili su dobri duh igre u kazalište, vratili su sve na svoje mjesto.Nadamo se da će tako ostati, da će taj dobri duh iz Marijanine lampe kružiti nad požeškim daskama dugo – i onda kada neki od ovih krenu dalje i onda kada dođu neki novi klinci.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn