PREDSTAVA “HELVEROVA NOĆ” – Helver i Klara dirnuli do suza požeške srednjoškolce

Datum objave: 23. 2. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA  – Recentna predstava Gradskog kazališta Požega “Helverova noć” koju su, pod mentorskim vodstvom Jasmina Novljakovića, glumački prigrlili Marijana Matoković i Vanja Jovanović predstavljena je požeškoj srednjoškolskoj populaciji. Teška priča o očaju u teškim vremena praćena je u dahu, u potpunoj tišini.

Hrvatska praizvedba dramskog naslova “Helverova noć” Ingmara Villqista melodrama je s dva lika koju su Marijana Matoković i Vanja Jovanović premijerno izveli u listopadu prošle godine, ujedno je bila i njihov diplomski rad iz glume. Tek koju godinu stariji od svoje publike, mladi glumci virtuozno su prikazali zahtjevu i tešku priču u koja uz osnovni problem – nacizam u svojoj slojevitosti donosi i pitanja aktualna i danas – odnos prema osobama s posebnim potrebama, eutanaziji, odnos prema društvenim i inim različitostima. Radnju nabijenu emocijama koja prikazuje jednu noć u skučenom životu mentalno zaostalog Helvera i njegove pomajke Klare koja se u konačnici odlučuje otrovati Helvera  kako bi ga spasila mladi Požežani su uživljeno pratili.

Jer, predstava je odlična i gluma je vrhunska, rekla nam je Anabela Kika Sulić  učenica Obrtničke škole koja i sama ima iskustvo rada na sceni kao članica požeškog SKAD-a.”Ne gledam predstavu prvi put i sada, kad znam o čemu se radi, mogla sam obratiti pažnju i na detalje. Stvarno je fantastična predstava, dirljiva je i svaka čast Marijani i Vanji. Iskreno, oduševljena sam i reakcijama mojih školskih kolega koji su predstavu pratili jednako pažljivo. Naime, ipak smo mi srednjoškolci i mnogi odlazak u kazalište gledaju i s odbojnošću, ali doista sam iznenađena kako su reagirali, bilo je i suza i uzdaha pa i smjeha ali na pravim mjestima,” rekla nam je Kika.

DSC02397

Neki jednostavno nisu ni krili koliko ih je dirnula Helverova i Klarina tragična priča. “Plakala sam, puno sam plakala i sada kad razmišljam o tome, mogla bih opet plakati. Jako je emotivna predstava. Čak i kada sam na satu povijesti učila o tom razdoblju o kome se govori u predstavi bilo mi je užasno, stvarno je to mračno razdoblje. Glumci su odlični, drago mi je što sam ih gledala jer stvarno su divni. Naravno da bih Hleverovu noć rado pogledala još koji put,” rekla nam je Marina Svetec učenica drugog razreda Obrtničke škole Požega.

DSC02398

Glavnog glumca Vanju emotivno i s puno suza iz gledališta je pratila je i njegova najveća obožavateljica baka Mirjana Jovanović koja je iz Osijeka došla pogledati predstavu. “Predivno. Stvarno je ovo prekrasna predstava, iako je Vanja moj unuk, nije neprimjereno pohvaliti jer vidi se koliko su i on i Marijana dali u ove likove, u ovu tešku i zahtjevnu priču. Evo sad me jedan dječak pita – što je ona njemu uradila, nisam razumio zašto ga je otrovala? Zato, kažem, što nacisti dolaze po njega, željela ga je na taj način spasiti patnje veće od smrti. Mladima možda to nije lako razumijeti, ali vidjela sam da ih je duboko dirnulo i ponosna sam jako i na Vanju i na Marijanu,” rekla nam baka Mirjana.

DSC02399

Vjerujemo da je i Gradsko kazalište Požega ponosno na svoju predstavu jer mnogi su nam rekli kako bi je opet rado pogledali. Pa makar opet plakali, skrivajući se ili otvoreno.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn