PREDAVANJE U NOVOGRADIŠKOM MUZEJU – Barbara Frankopan, gospodarica Bijele Stijene ili kako su živjele plemkinje u Slavoniji u srednjem vijeku

Datum objave: 25. 5. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – „Barbara Frankopan, gospodarica Bijele Stijene ili kako su živjele plemkinje u Slavoniji u srednjem vijeku“ naziv je zanimljivog predavanja koje je u Gradskom muzeju Nova Gradiška održala dr.sc.Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest.

Na zapadnim obronocima Psunja, na cesti koja od Okučana vodi prema Lipiku, u Bijeloj Stijeni, ostaci su istoimene utvrde, spominjane u zapisima još od davne 1231.godine. Riječ je o jednoj od najstarijih srednjovjekovnih gradina u Slavoniji, koju su, pretpostavlja se, izgradili templari, poznatom trgovištu kojem je gravitiralo 50-ak naselja.U tvrđavi ovalnog oblika u koju se ulazilo s južne strane preko pokretnog mosta u četvrtastoj branič-kuli, a koja je na suprotnoj strani imala još dvije ovalne kule uklopljene u obrambene zidove, jedno je vrijeme živjela Barbara Frankopan, kćer gospodara Otočca, supruga srpskog despota Vuka Brankovića, junaka kojeg je kralj Matija Korvin za zasluge i hrabrost nagradio posjedima u Slavoniji.

Gospodarica Bijele Stijene, ali i život plemkinja općenito u Slavoniji u srednjem vijeku, bile su središnje teme zanimljivog predavanja koje je u Gradskom muzeju Nova Gradiška, održala dr.sc.Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest. „Priča“ o Barbari Frankopan priča je i o iznimno bogatoj slavonskoj povijesti ispisanoj u ostatcima nekada veličanstvene utvrde, danas, na žalost, samo ruševine, lokalitetu na kojem se od 2012.godine provode konzervatorsko-arheološka istraživanja. Tijekom stručnog rada na terenu otvoren je dio grada ili utvrde s obodnim zidom, dio romaničke i dio gotičke, kvadratične kule i otkriven dio dvorišta s palasom. Uz više različitih građevnih faza, u periodu od 13.do 16.stoljeća, mnogo koštanog materijala, kao i blizinu dvije antičke vile-Benkovac i Cage, Bijela Stijena još je jedan u nizu lokaliteta koji potvrđuju izniman potencijal ovog kraja i baštine koja prelazi granice Hrvatske i poprima obilježja srednjovjekovnog kruga.

Uz novogradiške zaljubljenike u povijest i kulturu, predavanju je nazočio i Ratko Ivanušec, povjesničar umjetnosti i konzervator Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu, stručnjak za srednjovjekovnu fortifikacijsku arhitekturu, a događaj je, u ime organizatora, Gradskog muzeja Nova Gradiška, otvorila Jelena Kovre, mag.educ.art.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn