PREDAVANJE – Dr.sc. Hrvoje Potrebica: Zajednica na području Kaptola imala je ogroman utjecaj na razvoj europske kulture

Datum objave: 13. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – Pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i višegodišnji istraživač tumula na području Kaptola iz starijeg željeznog doba, dr. sc. Hrvoje Potrebica, sinoć je održao predavanje u sklopu aktivnosti arheološkog kampa koji se prošli i ovaj tjedan održava na prostoru Požeške kotline.

Arheološki kamp je, pak, dio međunarodnog projekta pod nazivom “Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja. Osim Hrvatske partneri su još iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Slovačke, a cilj je prezentacija i popularizacija najvažnijih stariježeljeznodobnih lokaliteta. S prostora Hrvatske su u projekt ušli upravo Kaptol koji istražuje profesor Potrebica, a drugi lokalitet je Jalžabet u Varaždinskoj županiji. U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista.

“Namjera mi je na popularniji način prikazati lokalitete željeznog doba na području Požeške kotline. Riječ je o predavanju koje zapravo govori o europskoj kulturnoj baštini što je jedan zgodan uvod u sljedeću godinu koja je proglašena godinom europske kulturne baštine. Naš prostor, prostor Požeške kotline, upravo u željeznom dobu je jedan od najvažnijih i najpoznatijih željeznodobnih kulturnih prostora pa je i samim tim već bio uključen u nekoliko znanstvenih projekata kao i u ovaj spomenuti koji nije isključivo znanstveni. Ono što se može reći za zajednicu koja je svoje mrtve pokopavala u tumulima da je pripadala širem srednjoeuropskom krugu. Riječ je o halštatskoj kulturi koja se rasprostirala od Francuske do Dunava i u tom krugu upravo je ovaj prostor igrao ključnu ulogu u komunikacijskoj mreži koja se rasprostirala od Karpata do Sredozemnog mora. Taj prostor je bio na rubu tog srednjoeuropskog kruga i upravo takav periferni položaj bio je ključ prosperiteta jer su oni “odlučivali” što će u taj krug ući izvana ili izaći prema van. Imali su monopol na kulturni transfer, transfer ljudi i ideja. Zajednice koje su živjele kod nas su jedine znale sve te svjetove koji su se dodirivali na ovom prostoru. Imali su ekskluzivni pristup informacijama i odlučivali su što s tim informacijama. Informacija je tada, kao i danas, bila moć, a drugi izvor njihove moći je bila kontrola sirovina, posebno grafita”, ispričao je profesor Potrebica.

DSC00002 DSC00011
“Ekskluziva s kojom smo izašli na naslovnicama europskih pa i svjetskih znanstvenih skupova je činjenica da je upravo u naselju Kaptol kojim se najčešće bavimo bilo gotovo urbano organizirano naselje s jednakim parcelama, ulicama, drvenim kućama s ognjištima. Bila je to jedna visoko organizirana društvena zajednica preko 500 ljudi. Znamo i to da su samo istaknuti članovi društva bili pokapani u tumule dok su za druge bili organizirani drukčiji pogrebni rituali. U trenutku kada se Rim osniva ili tek pokreće na ovom mjestu imamo jednu zajednicu koja je visoko strukturirana, dobro organizirana, koja je u stanju planski izgrađivati naselja i koja je imala ogroman utjecaj na razvoj europske kulture u to vrijeme,” dodao je Potrebica.

Jedan od ciljeva popularizacije kroz kampove su radionice i popularna predavanja. Sljedeći tjedan su otvoreni dani te će zainteresirano pučanstvo moći doći i vidjeti što zapravo i na koji način rade arheolozi i što se u Kaptolu nalazi. Profesor Potrebica će imati tri vodstva po samom lokalitetu.

TEKST: B. Miščević      FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn