PRAZNIK ZA NEPCE I OČI : Romantično Valentinovo uz veganske slastice!

Datum objave: 12. 2. 2021. | Kategorija: Lifestyle

Iako je nadolazeće Valentinovo uvelike komercijalizirani praznik, ovaj datum prilika je za sve da suosjećajnim izborima pokažu ljubav prema sebi, svojim bližnjima, životinjama i planetu. Prijatelji životinja ukazuju da srećom, na svakome koraku možemo naći potpuno veganske bombonjere i ostale slatkiše, ali i kozmetiku koja nije testirana na životinjama te odjevne predmete bez svile, kože i krzna. Idealan poklon za Valentinovo je onaj zbog kojega nitko nije stradao.

„Partnere ili članove obitelji kojima je stalo do životinja možemo za Valentinovo iznenaditi tako da u njihovo ime doniramo skloništu za životinje ili neprofitnoj organizaciji, posadimo drvo, otopimo im srce izletom u utočište za životinje ili pripremimo veganski ručak”, predlažu iz Udruge.

Navode da je praznik ljubavi odličan povod za spremanje ukusnih veganskih jela čije recepte donose, kao što su špageti bolonjeze od leće s ciklom i primamljivih deserata poput mafina srca i zaljubljene torte od kokosa.

Veganska prehrana osvaja ne samo jelovnike zaljubljenih nego i cijeli svijet. Tako su Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i organizacija Compassion in World Farming podržali izvještaj koji je ovaj mjesec objavio međunarodni trust mozgova Chatham House, a u njemu se poziva na opsežnu reformu globalnog prehrambenog sustava, posebno na odmak od uzgoja životinja u cilju očuvanja biološke raznolikosti. Nalazi izvještaja predstavljeni su tijekom virtualnog događaja prošloga tjedna na kojemu su sudjelovali brojni zagovornici zaštite okoliša uključujući legendarnu primatologinju Jane Goodall koja je rekla: „Intenzivni uzgoj milijarda životinja globalno ozbiljno šteti okolišu uzrokujući gubitak biološke raznolikosti i proizvodeći masovne emisije stakleničkih plinova koji ubrzavaju globalno zagrijavanje. Iz etičkih razloga trebalo bi postupno ukinuti uzgoj što je prije moguće.”

Stoga je i idealan poklon za Valentinovo onaj zbog kojega nitko nije stradao. Prijatelji životinja ukazuju da srećom na svakome koraku možemo naći potpuno veganske bombonjere i ostale slatkiše, ali i kozmetiku koja nije testirana na životinjama te odjevne predmete bez svile, kože i krzna. „Prilikom kupovine obratite pozornost na tzv. V-oznaku s kojom ćete biti sto posto sigurni da je proizvod veganski. Umjesto rezanoga cvijeća, darujte ono u teglici, a pripazite i da ambalaža za omatanje ne pridonosi gomilanju smeća”, samo su neki od savjeta za etičnu i ekološku proslavu Valentinova.

Nakon uživanja u biranim veganskim jelima, Prijatelji životinja predlažu opuštanje uz dokumentarni film “Vegan 2020” izvrstan i uzbudljiv pregled prethodne godine, koji povezuje rizik od pandemije i rezistenciju na antibiotike s pričom o porastu veganstva tijekom pandemije COVIDA 19. Informira i o pozitivnom utjecaju veganstva na životinje, ljudsko zdravlje i planet. Oboružajte se kokicama i uživajte!

Zaljubljena torta od kokosa

Sastojci za tijesto:
250 g margarina
250 g kokosova brašna (baš brašno, ne mrvice)
200 g šećera
100 ml zobenog mlijeka

Sastojci za kremu:
400 ml kokosova mlijeka (iz konzerve)
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica agavina sirupa

Priprema: Umijesiti tijesto i utisnuti ga u kalup. Peći 20-ak min na 180 °C. Električnim mikserom umutiti kokosovo mlijeko u glatku kremu zajedno s agavinim sirupom i dodati otopljenu čokoladu. Preliti po pečenom tijestu i ostaviti u hladnjaku da se krema stisne. Ukrasiti prema želji.

Recepti za neodoljiva veganska jela i više informacija kako provesti suosjećajno Valentinovo nalaze se  na www.prijatelji-zivotinja.hr.

IZVOR: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn