PP PAPUK – Počinje gradnja Geo-info centra u Voćinu, jedinstvenog multimedijalnog centra na ovom području

Datum objave: 28. 1. 2019. | Kategorija: Društvo

VOĆIN – U sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“, u Voćinu će se izgraditi i opremiti Geo-info centar. Službeni početak radova vrijednih 18,7.milijuna kuna najavljen je za 4. veljače 2019. godine. Obilježavanju početka radova nazočit će među ostalima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te brojni drugi gosti.

“Izgradnjom ovog objekata unaprijedit će se turistička infrastruktura uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno – povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva našeg Parka, čime će se ujedno poboljšati turistički potencijal ovog dijela kontinentalne Hrvatske, a sve u svrhu ostvarenja pozitivnih gospodarskih učinaka na lokalno i regionalno gospodarstvo,” istaknuo je ravnatelj Parka Alen Jurenac.

Geo info centar bit će jedinstveni multimedijalni centar na ovom području koji će osim statičnog muzejskog postava i interpretacije biološke, geološke i kulturne baštine koristiti i inovativni način interpretacije i interakcije s posjetiteljima. Osim edukativno-prezentacijskog postava imat će i adekvatne urede za rad zaposlenika, suvenirnicu te prostor za odmor nakon obilaska parka i caffe bar s terasom koji gleda na voćinski srednjovjekovni grad. Planirani Geo info centar trebao bi imati neto površinu od 843,13 m2, od čega se 30 posto odnosi na uredske i sanitarne prostore, a 70 posto na izložbeno – prezentacijski dio.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a veliku potporu njegovoj realizaciji dali su i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić kao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Tomislav Petric.

IZVOR: PP Papuk    Foto: Kristijan Toplak

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn