POŽEŠKO VINCELOVO I ZELENO PLAVO – Eno i gastro ponudu u Požegi će predstaviti više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske

Datum objave: 16. 1. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – Već tradicionalno, Vincelovo u Požegi, 12. godinu za redom okupit će brojne obrtnike u projektu “Zeleno-plavo” čiji je cilj povezati kontinentalnu i jadransku Hrvatsku te promovirati hrvatske autohtone prehrambene proizvode na domaćem turističkom tržištu.

Manifestacija će se održati 19. siječnja na Trgu Sv. Trojstva pod pokroviteljstvom Grada Požege i u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega. Ovogodišnje izdanje požeškog Vincelova predstavili su na konferenciji za novinare gradonačelnik Darko Puljašić, direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak, predsjednik OK Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk i predsjednik Udruženja obrtnika Požega Mile Golić.

“Požeško Vincelovo organiziramo već dugi niz godina, vrlo uspješno, i mislimo da je to jedan od načina na koji možemo kvalitetno promovirati svoj grad, županiju i Slavoniju. Tako možemo pokazati bogatstvo prirode, ljudi i svega što ovdje imamo, ali i razviti što bolje i kvalitetnije poslovne odnose s “plavom” Hrvatskom na čijem tržištu možemo prodati puno proizvoda i koja sigurno prepoznaje slavonske potencijale,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić uz poziv građanima da se pridruže na ovoj manifestaciji.

Program ovogodišnjeg Vincelova predstavila je direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak. “Upravo na Trgu sv. Trojstva ove subote sastat će se kontinentalna i jadranska Hrvatska kroz promociju gastro specijaliteta iz svih krajeva Hrvatske. Posebno ističemo promociju proizvoda hrvatskog ribarstva pod nazivom „Riba Hrvatske – jedi što vrijedi“, promocija domaćih proizvoda iz Jadranskog dijela lijepe naše. Od izlagača ove godine očekuje se preko 300 sudionika iz cijele Hrvatske koji će predstaviti svoje domaće proizvode i tradicionalna jela uz Vincelovo. Predstavnici obrtničkih komora i udruženja obrtnika na štandovima će pripremati gastro delicije zelene i plave Hrvatske, a vinari udruge Stjepan Koydl posjetiteljima će nuditi svoja vrhunska vina. Vinari koji će se predstaviti ove godine na Požeškom Vincelovu su Bartolović, Zrinščak, Perić, Herceg, Vojak i Romić. Pozivamo sve posjetitelje na proslavu Vincelova i na degustacije gastronomskih delicija zelene i plave Hrvatske na Trg sv. Trojstva od 11 sati na svečano otvorenje i paljenje Vincelovske vatre uz zabavni program TS Bisernice,” rekla je direktorica Podoljak. Gastro ponuda izlagača bit će potpuno besplatna, dok će se čaše na štandu prodavati po 10,00 kuna, a vinari 1 dcl vina po cijeni od 3,00 kune.

“Očekujemo više od 300 sudionika od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i Istre pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara, a generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Važan dio ove manifestacije je i Forum koji će se održati u 9:30 u Vijećnici Grada Požege pod nazivom Razvoj kontinentalnog turizma na kojem će osim gradonačelnika Grada Požege sudjelovati predsjednici Obrtničkih komora i Udruženja obrtnika, predsjednik HOK, Župan Požeško slavonski, predsjednik HGK Županijske komore Požega, predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstva turizma i Ministarstva znanosti i obrazovanja te ostalih uvaženih uzvanika,” rekao je predsjednik OK Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk.

Veliki odaziv obrtničkih komora i udruženja potvrđuje kako je manifestacija koja je prije 12 godina čvrsto zauzela svoje mjesto u kalendaru nacionalnih gospodarskih zbivanja polučila u tim godinama i dobre rezultate te poslovne suradnje. No prostora za djelovanje još ima, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić. “Problem je usitnjenost proizvodnje naših proizvođača, nedovoljna količina proizvoda koji bi mogli zadovoljiti sve potrebe “plavog dijela” ove priče. S tisuću, dvije tisuće litara vina ili mlijeka, sa 150 kilograma sira jednostavno nismo konkurentni. Moramo poraditi upravo na povećanju proizvodnje, na kontinuiranosti proizvoda jednake kvalitete ali i zadovoljavajuće kvantitete. Još uvijek nismo na to spremni, pojedinci su učinili pomake, ali upravo povezanost, osobni kontakt između proizvođača i kupca ono je što još uvijek nedostaje i tu je vrijednost ove manifestacije,” naglasio je gradonačelnik Puljašić.

Povodom požeškog Vincelova – projekta Zeleno plavo, 18. siječnja od 19 sati u Gradskom kazalištu Požega održat će se i Glazbeno scenska priredba Udruge Matko Peić na kojoj sudjeluju Klapa Pokornik iz Omiša, Klapa Certisse iz Đakova, Udruga Vlaho Bukovac iz Splita, KUD Požeška dolina, KUD Grabarčani iz Grabarja te članovi Udruge Matko Peić. U Galeriji Ciraki posjetitelji će moći posjetiti Izložbu likovnih radova i tkanih predmeta članova Udruge Matko Peić, a ulaz je slobodan.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn