POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Svečano i dostojanstveno obilježen Dan županije

Datum objave: 14. 4. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonska županija 14. travnja obilježava svoju 28. obljetnicu u novijoj hrvatskoj povijesti te, kao jedna od najstarijih hrvatskih županija, 811 godina od prvog pisanog traga i spomena Požeško–slavonske županije. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine održanoj u skladu s epidemiološkim mjerama dodijeljene su županijske nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade Hrvatske vojske, a u Katedrali sv. Terezije Avilske održana je sveta misa koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine Požeško-slavonske županije održanoj zbog epidemioloških uvjeta u prostoru Glazbene škole među gostima i uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Huška, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, zamjenik župana Sisačko – moslavačke županije Roman Rosavec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof.dr.sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, zamjenik načelnika Općine koji obnaša dužnost načelnika Općine Velika Ivica Potočanac, dugogodišnji saborski zastupnik Franjo Lucić te drugi uzvanici i gosti.

Predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević na početku je zahvalila svima koji su im bili podrška u radu, rekavši da je Požeško-slavonska županija danas županija prosperiteta, stabilnosti i sigurnosti. S osvrtom na projekte i rezultate ostvarene u županiji tijekom njegova dva mandata, nazočnima se obratio i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević koji je na kraju izlaganja zaključio: “Strateški, središnji položaj naše županije pretpostavka je velikih potencijala za razvoj, što kroz poljoprivredu, što kroz ostale grane industrije. Svakodnevnim radom i zalaganjem učinit ćemo sve što možemo kako bismo našem kraju vratili stari sjaj i omogućili što bolji gospodarski razvoj. Ono što uvijek naglašavam, od pet slavonskih županija, jedino naša u svome imenu ima riječ „slavonska“, naša županija u centru je Slavonije, u najljepšem centru koji od davnina nosi značajno ime „Vallis Aurea“, a bogata je brdima, dolinama, obiluje prirodnim ljepotama i resursima, koje, u ovoj suncem okupanoj najljepšoj Županiji, moramo pokušati iskoristiti najbolje što znamo.”

“Posebnu zahvalu želim uputiti gospodarstvenicima, koji su u ovo vrijeme pandemije često bili zakinuti, nisu radili, no borili su se zajedno sa svima nama i nisu se predali. Prethodna godina za njih bila je izuzetno teška. Vaša snaga i vaše sposobnosti daju rezultate koji ostaju zapaženi. Naši poljoprivrednici, obrtnici i radnici, vaš rad i trud naša su obveza kako bi vam na što bolji način uzvratili sve dobro što dajete svome kraju.Veliko hvala i hrvatskim braniteljima, mojim suborcima, članovima njihovih obitelji koji su nas svojom ljubavlju prema Domovini najviše zadužili.Zahvaljujem se i Vladi Republike Hrvatske, koja je u Slavoniji, ali i našoj županiji, vidjela potencijale koje imamo.” rekao je između ostalog župan Tomašević.Prisutne pozdravili su i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Davor Huška.

Župan Alojz Tomašević i predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević uručili su ovogodišnja priznanja i nagrade. Za životno djelo su nagrađeni prof. dr. sc. Radoslav Galić umirovljeni dekan Elektrotehničkog fakulteta Osijek i posmrtno prof. dr. sc. Rudolf Bišof profesor zagrebačkog Agronomskog fakulteta, Povelje zahvalnosti dobili su umirovljeni pakrački branitelj Stipan Grgić, Požežanin Vladimir Bauer i Stanica HGSS Požega, a godišnje nagrade primili su Udruga klaster proizvođača povrća „Zlatna dolina“, epidemiolog Ante Vitalia, dr. med., Ravnateljstvo civilne zaštite Služba civilne zaštite Požega te Obrt za vinarstvo i usluge Tandara. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je glumac Ivan Koprivnjak iz Belišća s monodramom Đuka Begović.

TEKST: S. Pok        FOTO: PSŽ/D. M.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn