POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Predstavljena Studija utjecaja na okoliš projekta Akumulacija Kamenska

Datum objave: 09. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Velikoj vijećnici Županije održana je prezentacija Studije utjecaja na okoliš projekta Akumulacija Kamenska, na kojoj su, uz predstavnike izrađivača studije i predstavnike Hrvatskih voda, prisustvovali i županica Antonija Jozić sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici Požeško-slavonske županije.”Unatoč svim izazovima ovo je projekt od kojeg se neće odustati i na kojemu će se inzistirati,” naglasila je županica Jozić.

Akumulacija Kamenska jedan je od važnijih projekata Županije, kako u smislu obrane od poplava tako i u turističkom smislu te projekt od iznimne gospodarske važnosti obzirom na potencijal koji iz njega proizlazi, a prema tehničkom rješenju gradit će se u središnjem dijelu Požeško-slavonske županije na križanju državne i županijske ceste, na rijeci Orljavi oko 2,5 km nizvodno od ušća Brzaje u Orljavu. Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi.

Predstavnik tvrtke Elektroprojekt d.d. Nenad Heček rekao je kako će akumulacija biti višenamjenska jer će se nalaziti na mjestu koje omogućuje izradu pregrade većeg volumena te će takav objekt koristiti u obrani od poplava, vodoopskrbi, navodnjavanju poljoprivrednih područja uz Orljavu, energetsko iskorištavanje – izgradnja malih hidroelektrana, turizam te osiguranje biološkog minimuma. „S obzirom na rezultate utjecaja na okoliš koji će se pojaviti zbog izgradnje zahvata, radi se prijedlog mjera zaštite. Pošto se na lokaciji zahvata nalazi zaštićeno područje, na tom dijelu radila se i glavna ocjena prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu.“ rekla je predstavnica izrađivača te je navela kako će navedeni zahvat pozitivno utjecati na prilagodbu klimatskim promjenama, posebice smanjenjem rizika od suša, ali isto tako i kao zaštita od poplava nizvodnog područja.

Županica Jozić naglasila je kako je riječ o projektu kojeg su sanjale generacije te zamolila sve koji sudjeluju u pripremi da budu brzi i aužrni kako bi što prije počela i izgradnja. „Voljela bih da mogu izjaviti kako ćemo s izgradnjom krenuti za koji mjesec. Nažalost ne mogu. Pred nama su vjerojatno još godine pripreme tehničke dokumentacije, studija i ishođenja svih dozvola, a onda tek i javni natječaji za odabir izvođača radova te sami radovi koji po studiji traju više godina. No ono što mogu reći je da se od ovog projekta neće odustati i da će se na njemu inzistirati jer je taj projekt jedino rješenje koje može spriječiti poplave kakvima smo svjedočili 2014. godine, a ne smijemo zanemariti ni njegov turistički, energetski, odnosno gospodarski potencijal za razvoj naše županije.“ izjavila je županica Jozić.

TEKST: S. P./PSŽ                  FOTO:pszupanija.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn