POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA – Potpisan Ugovor o funkcionalnoj integraciji požeške i pakračke bolnice

Datum objave: 27. 4. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovana

POŽEGA – Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je u Županijskoj vijećnici u Požegi potpisao s ravnateljima Opće županijske bolnice Požega dr. Željkom Glavićem i Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana Marinom Major Ugovor o funkcionalnoj integraciji tih bolnica. Potpisivanju je nazočio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Funkcionalno povezivanje bolnica u Hrvatskoj prepoznato je od Europske komisije i ocijenjeno je vrlo pozitivno u zdravstvenom sustavu Hrvatske, naglasio je ministar zdravstva Milan Kujundžić. “Funkcionalnim povezivanjem bolnica svaka bolnica ostaje pravni subjekt, ali zapravo s ovim oblikom radi se o okupljanju kvalitete na jednom mjestu, povećava se sigurnost pacijenata te se daje sigurnost da će i jedna i druga bolnica sačuvati sve djelatnosti koje ima. Jedino, ono što uistinu nije potrebno, ne trebaju biti svugdje stacionarni oblici liječenja već je to racionalno na jednom mjestu. Ali, s druge strane, u ovom slučaju veća bolnica daje garanciju da pacijenti neće trebati s pakračkog kraja putovati za veliku većinu dijagnostičkih i terapijskih postupaka nego će specijalisti doći iz Požege u Pakrac i obratno,” pojasnio je ministar Kujundžić.

ministar

Na tom tragu, dodao je ministar, nastavit će diljem Hrvatske. “Već su počeli pregovori s ravnateljima bolnica s lokalnom upravom gdje malo otpora ipak postoji, jer svatko misli da mora u njegovom gradu biti sve djelatnosti, no kad se vide rezultati koliko se radi i kakav je ishod liječenja onda biva svima jasno. Moramo ići u korak sa svijetom, ovdje je dobar primjer i nastavit ćemo tako dalje u Hrvatskoj te imati kvalitetniji i financijski povoljniji zdravstveni sustav,” rekao je ministar. Pakračka i požeška bolnica zajedno su funkcionirale četiri godine i jedini problem je bila upravo pravna samostalnost koju je Pakrac izgubio spajanjem, naglasio je ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. Željko Glavić.

glavic

“Niti zaposlenici, pogotovo liječnici, niti stanovnici pakračkog područja nisu prihvatili to kao činjenicu. Jako mi je drago i zahvaljujem ministru i Vladi RH što su taj problem riješili na ovaj način jer mi smo imali odlična iskustva sa suradnjom medicinskih službi, puno liječnika specijalista je odlazilo u Pakrac obavljati, pogotovo polikliničko-konzilijarne usluge i pacijenti su bili time zadovoljni. Ovim ugovorom o funkcionalnom spajanju bolnice riješen je i taj problem pravne samostalnosti i otvorena nam je mogućnost da razvijamo suradnju u medicinskim djelatnostima kojima ćemo dostupnost zdravstvene usluge, sigurnost i zadovoljstvo pacijenata podići na višu razinu nego je to sada, a pri tom smanjiti troškove i pacijentima i zdravstvenom sustavu,” rekao je Glavić.

major

Potpisivanje Ugovora pozdravila je i ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana Marina Major. “Zahvaljujem se na podršci koju nam pruža ministarstvo, Županija i Bolnica Požega. Mi smo novoosnovana ustanova, od siječnja 2018. godine poslujemo kao samostalna ustanova. Zahvaljujući ovom Ugovoru a i prethodnoj suradnji između naše dvije ustanove dodatno ojačavamo našu suradnju i našim pacijentima pružamo dodatnu sigurnost te širimo dostupnost zdravstvene ustanove tako da im omogućavano dijagnostičke i terapijske preglede liječnika određene specijalnosti kojih Bolnica Pakrac trenutno nema,” rekla je ravnateljica Major. Potpisivanje Ugovora prigodnim riječima pozdravio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn