POŽEŠKO KULTURNO LJETO – Inspirativna zbivanja za sve uzraste i ukuse

Datum objave: 19. 6. 2023. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Od koncerta kultnog Damira Urbana, inspirativnih druženja u knjižnici, kazališnih premijera i poetskih susreta, ovogodišnje Požeško kulturno ljeto donosi bogat program za sve ukuse i uzraste koji su predstavile direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović i ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Cilj Požeškog kulturnog ljeta je promicanje i pomicanje granica umjetnosti i kulture, kao i identiteta svakog pojedinca, ali i osnaživanje identiteta zajednice kvalitetnih konzumenata kulturne ponude. Na tom tragu je osmišljeno ovogodišnje Kulturno ljeto čiji je program osmišljen u sinergiji više ustanova, udruga i pojedinaca koji svojim radom i idejama doprinose kulturnom životu Požege. Uz 2. Kazališne ljetne večeri i Ljeto u knjižnici, tu su i brojni programi koje je pripremio Gradski muzej Požega, aktivnosti Društva Naša djeca, Ljeto na Sokolovcu, glazba četvrtkom u Šetališnoj zoni, noćna kupanja na bazenu i brojne druge aktivnosti.

“Ono što bih izdvojila iz programa je subota, 8. srpnja kada ćemo ugostiti Damira Urbana&4, umjetnika čije stvaralaštvo svjedoči o njemu samome, koji je prije nepunih desetak dana napunio zagrebačku Arenu i pripremio pravi glazbeni spektakl.” naglasila je direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, uz napomenu kako će svi programi bit će objavljeni na službenim stranicama  TZ Grada Požege i društvenim mrežama.

Već po tradiciji,Gradska knjižnica Požega  pripremila je za vruće ljetne dane osvježavajuće sadržaje, sadržaje koji nadahnjuju, bude duh i daju nova iskustva. “Zadovoljstvo je sudjelovati u ovom ukupnom programu našega grada u kojemu i Knjižnica promiče iste vrijednosti kao svi sudionici, ali pored toga, kroz ovaj program dajemo podstrek onim vrijednostima koje mi u Knjižnici promičemo cijelu godinu, a to je poticanje čitanja, edukacija i zabava uz knjigu.” naglasila je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.

Svaki odjel u knjižnici pripremio je svoj specifični program, a već na Trgu spoznaje sve korisnike čeka jedna aktivnost koja se zove More preporuka.  “Naši korisnici su navikli da se mi za vrijeme ljetnih mjeseci potrudimo pripremiti preporuke iz različitih područja kako bi im bilo što lakše odabrati naslove koje će čitati za vrijeme svojih godišnjih odmora. Program za djecu donosi, osim redovnog dječjeg programa i otvorenih tematskih aktivnosti koje traju tijekom cijelog radnog vremena knjižnice, i Radionicu kriptografije uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i vrlo popularni Lego maraton. Ljubitelji stripa moći će se upustiti u Stripovsku avanturu – izradu stripa, a tijekom ljeta bit će organizirana i edukacija za umirovljenike – radionica učenja engleskog jezika te različite izložbe.  Knjižnica kreće i u ljetno radno vrijeme od 3. srpnja do 3. rujna. Ponedjeljkom i utorkom knjižnica će biti otvorena od 13,30 do 21,00 sat, a srijedom, četvrtkom i petkom od 7,30 do 15,00 sati.

Sadržajno ljeto pripremljeno je i u  Gradskom kazalištu Požega. Ravnateljica Valentina Neferović predstavila je program  2.Kazališnih ljetnih večeri . Koncepcija Kazališnih ljetnih večeri podrazumijeva dvije lokacije, kazališnu dvoranu te ljetnu vanjsku pozornicu. “Vrsta program je za djecu, mlade i odrasle, a svi programi koji su vani ne naplaćuju se. Četvrtak je rezerviran za dječje predstave, tri četvrka zaredom. Programi se odvijaju od srijede do subote, kroz tri tjedna, a imamo i tri gostujuće predstave, tri izvrsne komedije. Na programu su i četiri vlastite produkcije – 1. srpnja imamo premijeru predstave “Ljubica” koju pripremaju stariji kazališnih amateri, Drvo bajki – Pepeljuga koju također pripremaju amateri naši SKAD-ovci, te “Gusarsko blago” dječja amaterska predstava. Novost je večer poezije, Kazališni Nokturno koja će se odžati na vanjskoj pozornici, a nastupaju profesorice i profesori hrvatskog jezika s naših osnovnih i srednjih škola, profesori iz Glazbene škole Požega te UO Plesna radionica Ilijane Lončar. Tu su i dva koncerta, već najavljeni koncert Urban&4 na našoj vanjskoj pozornici te za zatvaranje Kazališnih ljetnih večeri koncert Ružice Maurus, Mateja Podgorščaka i Alena Kovačevića. Sav program Kazališnih ljetnih večeri odvija se uz podršku Ministarstva kulture i medija, TZ Grada Požege i Kazališne kavane,” najavila je ravnateljica Neferović, koja se ovom prilikom pozabavila i kazališnom statistikom. “Kazališna sezona službeno završava 30. lipnja, a do tog datuma kazalište će izaći s deset premijernih naslova u ovoj sezoni, a uz predstave koje se pripremaju za Kazališne ljetne večeri, Gradsko kazalište Požega izaći će s 13 novih predstava u razdoblju od 1. rujna 2022. godine do 15. srpnja 2023. godine. Ukupno je to 207 programa odrađenih u prošloj kazališnoj sezoni.”

Ljeto plodno i bogato kulturnim sadržajima pred vratima je. Na vama je da mu poželite dobrodošlicu i iz bogate ponude odaberete ono što odgovara vašim potrebama, afinitetima i ukusu.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn