POŽEŠKI VRTIĆ NA PRAULJAMA – Novi vrtić bit će otvoren kad bude izgrađena i pristupna cesta

Datum objave: 08. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

1

POŽEGA –Novi požeški vrtić na Prauljama je završen, no bit će otvoren za mjesec i pol dana, kada se izgradi i pristupna cesta koja će spajati Zelenu i Rudinsku ulicu te pružiti mogućnost potrebnog broja parkirališnih mjesta. Za cestu će Grad Požega izdvojiti dodatnih 1,5 milijuna kuna, no jedino tako ova kapitalna gradska investicija bit će potpuno funkcionalna, naglasio je gradonačelnik Darko Puljašić na konferenciji za novinare koju je sa zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinandom Trohom održao u prostoru vrtića.

Priče oko novog vrtića bruje cijelo ljeto jer, očekivalo se ( po nekim najavama) kako će biti otvoren početkom ovog mjeseca. Najmlađi sugrađani i njihovi roditelji ipak će još malo pričekati kako bi sigurno i bez stresa koristili usluge ovog objekta. Vrtić se prostire na 3 tisuće četvornih metara, ali velebni suvremeni pedagoški objekt jednostavno svojim korisnicima u trenutnom obliku ne pruža dobrodošlicu – pred vrtićem je tek malo parkiralište, a lijeva i desna strana slijepe su ulice.”Okoliš je uređen, no lijeva i desna strana prilaska vrtiću su slijepe ulice, nema mogućnosti kružnog toka i jednostavnog odlaska i dolaska. Trenutno je ovdje 14 parkirnih mjesta, što nije dovoljno ni za 36 uposlenih, a pogotovo ne u trenutku kada tu bude 200 djece. Pod tim uvjetima nemoguće funkcionirati i otvoriti vrtić te očekivati normalan rad. Zato smo odlučili sagraditi cestu s još 56 parkirnih mjesta koja će biti spoj Zelene i Rudinske ulice i koja će zadovoljiti i funkcionalno i parkirališnim mjestima sve potrebe djelatnika i korisnika. Natječaj je raspisan, kreće u realizaciju i očekujemo završetak te ceste u roku od 40 do 45 dana,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

nn

“Završetkom i stavljanjem u funkciju nove ceste, tek onda ćemo otvoriti i vrtić. Smatramo kako je to logički slijed, jedino što u ovom trenutku treba napraviti kako bi vrtić bio funkcionalan i jedini način kako treba i u budućnosti raditi – jedna cjelovita priča koja će biti završena,” dodaje je gradonačelnik Puljašić. Završetak “cjelovite priče” ima i svoju cijenu o kojoj je detaljno izvijestio zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

nnnn

Uz javnosti poznatih 11, 8 milijuna kuna nakupilo je još nekoliko pa je cijeli iznos 15,2 milijuna kuna. “Prilikom izvršenja radova došlo je do proširenja određenih zahvata – trebalo je računati na određene aktivnosti vezane i po pitanju tehničkih pregleda i nadzora koji također koštaju, a te su investicije bile oko 1,7 milijuna kuna. Također, raspisan je natječaj za prilaznu cestu spoj Zelene i Rudinske ulice o kojoj je govorio gradonačelnik, čija je vrijednost po projektantskoj procijeni 1,5 milijuna kuna s PDV-om. Natječaj je najavljen za otvaranje 18., rujna i nakon toga u roku od 30-tak dana bi postupak izgradnje ceste trebao biti gotov. Tu su i Hrvatske vode koje su izašle u susret s rješavanjem kanala uz objekt vrtića, koji također nije bio definiran u projektu, a njihova investicija je 200 tisuća kuna. Kada sve zbrojimo, dolazimo do ukupne investicije od 15,2 milijuna kuna što znači 12 milijuna kuna iz sredstava kredita HBOR-a, tri milijuna vlastitih sredstava grada i 200 tisuća kuna pomoći od Hrvatskih voda,” rekao je Pilon.

A priča je ipak dobra ( kada ostavimo po strani “zašto se nije” i “kako nisu”), jer vrtić takvog kapaciteta i ustroja Požegi je potreban. Ima prostor za 200 djece, bit će pet jasličkih i pet vrtićkih jedinica, u vrtićkoj grupi će biti od 20 do 25, a u jasličkoj do 15 mališana – standardi kakve i zaslužuju najmlađi sugrađani i njihovi roditelji.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn