POŽEŠKI KOTLIĆ 2025: Pobjednički recept za čobanac uvijek je isti – ljubav prema kuhanju, tradiciji i druženju!
POŽEGA – Međunarodni praznik rada Požežani tradicionalno obilježavaju gastro manifestacijom organiziranom u parku pored Orljave. Na Požeškom kotliću, 14. natjecanju u kuhanju slavonskog čobanca u organizaciji Turističke zajednice pod pokroviteljstvom Grada, sudjelovalo je više od 40 ekipa uz zabavni program.
U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege u parku pored Orljave 1. svibnja održava se tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca “Požeški kotlić”. Ovaj događaj svake godine okupi brojne natjecatelje iz cijele Slavonije i Baranje, ove godine njih više od 40. Uz direktoricu TZ Grada Požege Mirnu Šimunović Svobodu, natjecatelje je podržali i zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević i županica Antonija Jozić koji su njima i svim posjetiteljima čestitali Praznik rada te poželjeli ugodno druženje.
Požeški kotlić jedna je od najpopularnijih lokalnih manifestacija koja čuva tradiciju i njeguje osjećaj zajedništva, “Ova manifestacija već tradicionalno okuplja zaljubljenike u dobru kuhinju, natjecateljski duh i boravak na otvorenom te na poseban način promiče bogatstvo naše slavonske gostoljubivosti i kulturne baštine.Požega je grad koji živi s prirodom, njeguje svoje običaje i rado dočekuje goste – a upravo su ovakvi susreti prilika da svi zajedno osjetimo duh zajedništva i uživamo u onome što nas povezuje. Zahvaljujem svim sudionicima, posjetiteljima i partnerima na doprinosu uspjehu ove manifestacije te pozivam sve da i dalje s nama sudjeluju u kreiranju živopisnih i autentičnih događanja u srcu Zlatne doline. Dobro došli i uživajte u Požegi!” poručila je direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović zadovoljna odazivom i natjecatelja i raspoloženih posjetitelja.
Čobanac, omiljeno “jelo na žlicu” kod svakog kuhara ima drugi tajni sastojak, ali osnova je, kako su nam naglasili, uvijek ista – dobre namirnice, iskustvo i puno ljubavi – ljubavi prema kuhanju, tradiciji i druženju. I onda nema greške. A, uz te osnovne sastojke, nijanse u okusu, mirisu, gustoći i boji moralo je prepoznati stručno povjerenstvo. Jer, šampion se ipak mora odabrati. Ove godine pobjednički pehar odnio je Tomislav Deli iz Boričevaca, drugo mjesto osvojio je Antonio Ćorluka iz Požege, a treće njegov djed Pejo Ćorluka.
Za glazbeni i zabavni program pobrinuli su se vrhunski animator Boris Benčić i Tamburaški sastav Zlatna dolina.
TEKST: Sanja Pok FOTO: Sanja Pok