POŽEŠKI KOTLIĆ 2019 – Požežanka Mira Ćorluka pripremila šampionski čobanac i ponovila prošlogodišnji uspjeh

Datum objave: 01. 5. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA – U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege i pod pokroviteljstvom Grada Požege u parku pored Orljave danas je održano tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca “Požeški kotlić”. Prvo mjesto  i ove je godine osvojila prošlogodišnja pobjednica Mira Ćorluka iz Požege, drugo mjesto osvojio je Željko Turalija iz Valpova, a treće Duško Tomšić iz Suhopolja.

Natjecateljice i natjecatelji iz Požeško-slavonske ali i susjednih županija, njih 40-tak pokazali su svoje umijeće u kuhanju kultnog slavonskog jela “na žlicu”, a sve njih i posjetitelje prigodnim riječima pozdravio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

I ove godine u manifestaciji je sudjelovao i Lovački savez Požeško-slavonske županije čiji su članovi pripremili 500 litara čobanca. Lovački čobanac bio je besplatan za sve posjetitelje koji su mogli ostaviti donaciju Požeškom Caritasu.
Već tradicionalno ocjenjivački sud nije imao lak zadatak, jer svaki majstor čobanca, uz meso i drva koje su osigurali organizatori, dodao je svoje začine i kuharsko umijeće. Ocjenjivala se boja, okus i postojanost jer to je “trojstvo” dobrog čobanca, rekla nam je profesionalna kuharica, Marijanu Pranjić, članicu ocjenjivačkog suda i šefica kuhinje u Hotelu “Grgin dol”.

“Dobar čobanac mora dobro izgledati, imati dobru boju, biti kompaktan, a okus mora biti izbalansiran, niti jedan začin ne smije se previše osjetiti – sve mora biti u skladu. Juha mora biti isto “zlatna sredina” – ni vodeno ni gusto jer onda prelazi u gulaš, znači sve mora biti odmjereno, a meso lijepo nasječeno i dobro kuhano,” rekla nam je Marijana. Znaju to pobjednica Mira Ćorluka iz Požege koja je ponovila prošlogodišnji uspjeh, ali i drugoplasirani  Željko Turalija iz Valpova čiji je čobanac bio jednake kvalitete pa se prvo mjesto odlučivalo u “pripetavanju” te trećeplasirani Duiško Tomšić iz Suhopolja. Pehare i diplome uručio im je zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

Tradicionalna manifestacija u starom požeškom parku okupila je, uz brojne posjetitelje i požeške udruge, klubove pa i političke stranke – neki su se natjecali, neki su kuhali samo za užitak i druženje, no svi su složno uživali u prvosvibanjskom ozračju.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn