POŽEŠKI KOTLIĆ 2017 – Slavonski čobanac kuhao se za titulu “naj”, ali i za užitak druženja

Datum objave: 01. 5. 2017. | Kategorija: Susreti

nnn

POŽEGA – U organizaciji Turističke zajednice Grada Požege i pod pokroviteljstvom Grada Požege u parku pored Orljave danas je održan o tradicionalno natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca “Požeški kotlić”. Pobjednik  ovogodišnjeg “Požeškog kotlića” je Josip Antolović iz Beravaca.

Natjecateljice i natjecatelji iz Požeško-slavonske ali i susjednih županija, njih 42 pokazali su svoje umijeće u kuhanju kultnog slavonskog jela “na žlicu”. Ocjenjivački sud nije imao lak zadatak, jer svaki majstor čobanca, uz meso i drva koje su osigurali organizatori, u konačni gastro rezultat dodao je svoje začine, male tajne i veliko kuharsko umijeće. Ipak, za osobine pravog, školskog primjera dobrog čobanca, upitali smo profesionalnu kuharicu, Marijanu Pranjić, članicu ocjenjivačkog suda i glavnu kuharicu u Hotelu “Grgin dol”.

nn

“Školski prijem dobrog čobanca mora ponajprije vizualno dobro izgledati, imati dobru boju, biti kompaktan, da se ne vide plivajući komadi luka ili da nešto pliva po površini. Okus mora biti izbalansiran, niti jedan znači ne smije se previše osjetiti – sve mora biti u skladu. Juha mora biti isto “zlatna sredina” – ni vodeno ni gusto jer onda prelazi u gulaš. Najčešće se griješi upravo u tome – kod nekog bude rijetka juha, neki stave previše rajčice pa više podsjeća na “paradajz juhu” nego na čobanac, znači sve mora biti odmjereno, a meso lijepo nasječeno i dobro kuhano,” rekla nam je Marijana. Slijedite li te upute, nećete pogriješiti,  a greške u kuhanju nisu pravili ni današnji šampioni – Josip Antolović iz Beravaca koji je osvojio prvo mjesto,  te Valpovčani, drugoplasirani Željko Turalija i trećeplasirani Siniša Ristić.

IMG_2270-Copy

Pod prvim ovogodišnjim mladim lišćem u starom požeškom parku tradicionalna manifestacija okupila je, uz brojne posjetitelje i brojne požeške udruge, klubovi pa i političke stranke – neki su se natjecali, neki su kuhali samo za užitak i druženje, no svi su složno uživali u raskošnom prvosvibanjskom suncu.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn