POŽEŠKI FILMSKI TJEDAN – Izložba fotografija Šime Strikomana Terra Croatica

Datum objave: 23. 5. 2018. | Kategorija: Kultura

sime

POŽEGA – U organizaciji GFR Film – Video Požega u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega otvorena je izložba fotografija Šime Strikomana, izbor iz mape Terra Croatica. Izložba je otvorena u sklopu Požeškog filmskog tjedna i uvod je u 26. Hrvatski festival jednominutnih filmova koji će se održati 25. svibnja u Gradskom kazalištu Požega u 20,00 sati.

Šime Strikoman, diplomirani filmski snimatelji i režiser sa stalnom adresom boravka u Vodicama, već dugo bilježi objektivom svoga fotoaparata vjerske svetkovine, procesije, pučke fešte i hrvatsku kulturnu baštinu, duboko osjećajući važnost čuvanja takvih događaja kojima hrvatska baština obiluje. Tako je nastao niz fotomonografskih tematskih izdanja razvidne umjetničke kvalitete “Terra Croatica”. Dio tog bogatog fotografskog opusa našlo se u Požegi koja je često bila žarište Strikomanovog umjetničkog interesa, naglasio je u predsjednik GFR Film Video Požega Željko Balog.

naslovna

“S našim gostom Šimom obilježavam 40 obljetnicu našeg poznavanja i druženja, a svojim dolascima u Požegu, davno je stekao “požeško državljanstvo”. Iako Šimu većina najbolje zna po milenijskim fotografijama, ovdje je predstavljen dio iz mapa Terra Croatica pri čemu su uz mnoge fotografije vezane i prave životne priče i anegdote,” rekao je Balog.

“Puno godina radim, preko 50 godina, a nakon filmske karijere odlučio sam “biti svoj” u fotografiji. U Požegu sam prvi put došao snimati Grgurevo koje me impresioniralo i nadahnulo za brojne kasnije dolaske i projekte. Ovdje sam uvijek dobio potvrdu kao autor, podršku od prijatelja, novinara, javnosti i povjerenje u moj rad, a to je vrlo značajno uvijek kada dođeš u jedan grad. Evo, sada imamo 205 gradova u kojima smo snimili 620 milenijskih fotografija, zadnja je snimljena u Osijeku. Nastojimo očuvati te kontakte, a kako sam vidio novi znak i turistički brend Požege, bilo bi zgodno u jednom trenutku napraviti i veliki znak od nekih 50-tak metara pa da opet na određeni način sudjelujem u brendiranju Požege,” poručio je okupljenim Požežanima Šime Strikoman. Izložbu je otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji se autoru zahvalio za njegovo umjetničko zanimanje za Požegu.

darko

“Hvala vam što promičete Požegu, što promičete našu kulturu, lijepo je kad Dalmatinac ulovi objektivom i okom prekrasnu Slavoniju, meni najljepšu na svijetu i naravno, najljepši grad Požegu. Hvala vam što imate ovdje tako puno prijatelja i nadam se kako ćemo zajedno nastojati do 40-godišnje prijateljstvo unaprijediti i obogatiti. Imamo tradiciju i kulturu, ali i ono što ste vi posebno prepoznali – ljude koji su puno uložili u požešku tradiciju i kulturu. Posebno ću se potruditi da postanete i naš počasni građanin, da imate “ključeve grada” jer stvarno na pravi način promičete i puno radite za našu Požegu,” rekao je gradonačelnik Puljašić.


TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn