POŽEŠKA NOĆ MUZEJA – Kad uz stare šlagere nostalgija zasuče kavalirski brčić i podigne nježni vjenčani veo…

Datum objave: 28. 1. 2017. | Kategorija: Kultura

DSC00080

POŽEGA – Među više od 200 muzeja, galerija i arhiva koji su ove godine obilježili Noć muzeja u Hrvatskoj, tradicionalno je i Gradski muzej Požega. Uz izložbu “Tko pjeva(i svira) zlo ne misli” kojom su obilježili ovogodišnju temu -glazbu, požeški muzealci posjetiteljima su ponudili povratak u prošlost u oživljenoj staroj brijačnici na Trgu sv. Trojstva te u samom muzeju gdje je svoju nostalgičnu ljepotu prostrala gostujuća izložba vjenčanica Muzeja za umjetnost i obrt “U dobru i zlu…”

Stara brijačnica iz 1910. godine čiji je inventar Gradski muzej Požega otkupio nakratko je proradila u Noći muzeja. Tražila se stolica više za sve one koji su željeli predati svoje brade i frizure vještim rukama zanatlija Mate Raguža i Ivice Matoševića iz Požege te Matije Laningera iz Slavonskog Broda.Uredni i namirisani požeški kavaliri mogli su se potom sa svojim dama zaputiti u muzej.

nn

U nježnim, pastelnim bojama nostalgije tamo dostojanstveno stoje vjenčanice i vjenčana odjela koja predstavljaju vjenčanu modu od 1870 do 1970 godine. Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba ponosi se bogatim fundusom vjenčanica i modnh dodataka, a u Požegi je izloženo jedanaest vjenčanica, jedno žensko odijelo, dva muška odijela, šest komada donjeg rublja, jedan steznik i jedna podsuknja.

n

“Za Požegu smo napravili pregled sto godina vjenčane mode u Hrvatskoj. Željeli smo pokazati kako je vjenčanica autnomni odjevni predmet koji ima svoja pravila i vezan je uz pravila obreda i ona se sukladno tome mijenjala te je pratila modne trendove. Sve što se zbivalo u svijetu svakodnevnog odjevanja vidi se i na vjenčanicama, ” rekla je autorica izložbe, kustosica i voditeljica Zbirke tekstila u MUO Andrea Klobučar. Dodaje kako se svojom ljepotom i zahtjevnošću izdvaja se na izložbi vjenčanica vezana uz požeški kraj – 134 godine stara vjenčanica Jelke Winkler, kćeri Vjenceslava i Ivane Turković, prvih vlasnika imanja Kutjevo.

nnn

Bogati program Noći muzeja glazbom su ispunili požeški DJ – Hirš, Zec, Pavka, Pejo i Topa, radili su se vjenčani ukrasi u kreativnoj radionici, a kao šlag na tortu – na kušanje je ponuđena i prava svadbena torta. Izložbu možete posjetiti od 22. ožujka 2017. godine.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn