POŽEŠKA MUZEJSKA BRIJAČNICA – Dodijeljene nagrade Najbradama

Datum objave: 02. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

n1

POŽEGA – Uz današnji Svjetski dan brada koji se slavi svake godine prve subote u mjesecu rujnu, Muzejska brijačnica Gradskog muzeja Požega u kojoj su prethodnih dana  požeška gospoda mogla urediti obraze i brade, na natječaju za Najbradu Požege i Aurea Festa izabrala je tri dobitnika kojima su uručene nagrade. Na natječaj se javilo 15 kandidata, a nagrade su dobili Zvonimir Gelenđer iz Zagreba,  te Mario Paulić i Daniel Banovac iz Požege!

Gradski muzej Požega u okviru svojih ativnosti ima i Muzejsku brijačnicu, projekt pod nazivom “Ajmo (se) brijat” čiji je cilj spasiti od zaborava stari brijački obrt u Požegi, ali i interijer stare brijačnice iz 1910. godine smještene na središnjem trgu koja je srećom došla u muzejske ruke.”Želja nam je da ova brijačnica otvara svoja vrata,  ne samo za vrijeme muzejskih i gradskih manifestacija, već da postane kulturno-turistička atrakcija tijekom cijele godine i okupljalište Požežana željnih prave muške njege u stilu vintage-barber shopa kako je to već popularno u svijetu. Pokušat ćemo pronaći model da doista zaživi kao obrt i vrati se u Požegu te da donosi profit i osobi koja će se time baviti ali i jednu novu dimenziju u turističkoj priči grada,” rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić.

nn

Dodaje kako Gradski muzej Muzejskom brijačnicom ali i već kultnim Muzejom u loncu želi na specifičan način, primjeren današnjem vremenu prezentirati zaboravljenu baštinu.”To su muzejski projekti, jer muzej se ne bavi ničim drugim već širenjem i promoviranjem prošlosti Požege i Požeštine ali na jedan način koji je ljudima zanimljiv. Muzej ne čeka da ljudi dođu, već dolazi ljudima,” naglasila je rvnateljica Žebčević Matić.

Ponosni vlasnici najbrada dobili su Rudinske glave kao simbol “bradate tradicije” na ovim prostorima te svaki po porciju vinogradarskog ćevapa, mesnog specijaliteta koji je zaštićen kao kulturno dobro. Neki od njih svoju urednu bradu imaju zahvaliti brijaču Matiji Leningeru Brki iz Slavonskog Broda koji je s domaćim majstorima brijačima Matom Ragužem i Ivicom Matoševićem  radio u muzejskoj brijačnici posljednja četiri dana Aurea Festa.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn