POŽEŠKA KAZALIŠNA PREMIJERA – “Floromanija” ili kako falšati u ritmu snova!

Datum objave: 08. 2. 2017. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA – “Floromanija” naziv je nove kazališne predstave u produkciji Gradskog kazališta Požega koja će biti pretpremijerno izvedena 10. veljače, premijerno 11. veljače, a reprizno 12.veljače u 20,00 sati. Čak tri izvedbe na samom početku, govore kako je požeško kazalište uvjereno u privlačnost svoje prve ovogodišnje predstavu za koju je tekst napisao Boris Senker, režiju potpisuje Majkl Mikolić, a glume Barbara Rocco (Flora) Luka Juričić (Florijan) te naša Požežanka Marijana Matoković (Fani i Fina). O predstavi je ekipa govorila na današnjoj konferenciji za novinare.

Tematski, Floromanija je mješavina biografskih crtica neslavno slavne, najgore operne pjevačice u povijesti, bogate Amerikanke Florence Foster Jenkins, i neugledne, priproste ali milozvučne Susan Boyle, pobjednice britanskog reality showa. Širok prostor koji stoji između te dvije krajnosti dao je  i neograničen kreativni prostor  autoru teksta ali i cijeloj ekipi predvođenoj režiserom Mikolićem. Flora i njene scenske peripetije topla su priča koja bi treba taknuti svakog gledatelja bez predrasuda, kaže Majkl.

nnn

“Poziva sve da dođu, nadam se, uživati u sat i 20 minuta priče s kojom se svatko može poistovjetiti, prepoznati ali i dobro se nasmijati.Imali smo vrlo nespecifičan proces rada u kojem smo svi uživali, a željeli bi da gledatelji iz kazališta ponesu poruku o hrabrosti da se slijede snovi, da naprave ono što se možda nikada nisu usudili te da budu otvoreniji i ne boje se reakcija drugih na nešto do čega im je zaista stalo,” poručio je redatelj.

Fantastičnu Floru glumi poznata glumica Barbara Rocco koja se u predstavu uključila na poziv svoje nekadašnje studentice Marijane Matoković. “Uloga je čudo! Takvu vrst slobode glumac nema često, uloge su uvijek zadane, imaju svoj psihološki ili razvojni okvir. Međutim, Flora, koja naravno ima sve to isto, može se zamisliti kako god mašta radi, ona se može odigrati na bezbroj načina jer kada imate primjerice Juliju, Lady Machbet – ima način na koji ćeš to donijeti ali ne možeš skrojiti neku različitu osobu, a Flora je napisana tako da možeš od nje svašta smisliti i to je ta fantastična sloboda,” naglasila je Barbara.

nn

Na naše pitanje je li Flora pjevački bliža Florence ili pak Susan, Barbara je rekla: “Puno smo se tim pitanjem bavili i kroz rad smo ga često mijenjali. U svim tim prolascima pjevačkim od perioda do perioda nekad sam više nekada manje falšala. Strašno sam se bojala da ne pretjeram jer onda to donosi karikaturu, bilo je potrebno držati do ” na rubu noža”. No kada se sve sklopilo, shvatili smo da nije potrebno puno falšati – Flora je osoba koja nije učila pjevati, ona ne zna pjevati, pjeva vrlo nespretno no vrlo voli pjevati. I tako smo došli do toga da se više poigravamo glumačkim rješenjem pjesama, doziramo taj falš na mjestima, a pokušavamo glumački pokazati što našoj Flori znači ta glazba i kako ona time nevješto barata. To je glumački bilo vrlo zanimljivo iskustvo,”.

nnnn

Marijana Matoković glumi dvije sestre blizanke Finu i Fani.”Gospodin Senker igra se s riječima, ritmom, slojevima u tekst, ima puno značenja i bilo je vrlo lijepo istraživati i raditi taj tekst.Moja uloga je Fina koja odluči pomoći gospođi Flori pa se pretvori u svoju sestru Fani i tu nastaju brojne zavrzlame. Ali, ono što je pravo uživanje upravo su ti bezbrojni načini igranja koje dopušta tekst, a mi smo složili varijantu u kojoj je moja uloga vedra, vesela i nadam se kako će to i publika prepoznati i zapravo u svakom od likova pronaći nešto toplo i dobro,” naglasila je Marijana.

DSC00010

Luka Juričić glumi Florinog supruga Florijana. “Florijan zakuha cijelu tu priču s Florom iz nemoći, iz njihove kućne depresije u kojoj tone njihov brak. Tako se sjeti da mogu napraviti taj korak kako bi se i njima nešto lijepo u životu dogodilo – mislim da će se dosta pripadnika muškog spola pronaći u Florijanu i tom odnosu sa suprugom,” naglasio je Luka.

Gledajući ekipu na okupu, jasno je kako su se izvrsno zabavljali radeći Floromaniju- stoga i mi od njihove Flore očekujemo ništa manje do izvrsnu zabavu.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn