POŽEŠKA KAZALIŠNA PREMIJERA: Bambi je spreman skočiti visoko – do dječjeg srca!

Datum objave: 16. 9. 2017. | Kategorija: Kultura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega u koprodukciji s Teatrom Naranča iz Pule pripremilo je novu predstavu za djecu “Bambi” nastalu prema motivima poznatog dječjeg romana Felixa Saltena. Kazališni Bambi premijerni skok napravio je danas na požeškoj sceni.

Tekst za predstavu napisala je dramaturginja Maja Sviben, glazbu Davorka Horvat, režiju potpisuje Marijana Matoković, a u predstavi glume Andro Damiš, Lara Živolić, Majkl Mikolić, Katja Rabar i Matko Buvač. Priča se oslanja na original, ali kazališni Bambi ima samostalno narativno tkanje koje se uspješno razvija do spuštanja zastora. Stoga, iako je riječ o lektirnom klasiku dječje književnosti, predstavu će lako pratiti i najmlađi gledatelji koji su popularno lane i njegove prijatelje sreli tek možda u animiranim inačicama na velikim i malim ekranima.

Uz nježnog Bambija u kazališnoj verziji tu je jednako ranjivi dječak Mateo i oni se nadopunjuju kao odraz u ogledalu. I Bambi i Mateo bore se sa strahom od vanjskog, često surovog svijeta, a potom i sa strahom od izazova odrastanja i onih promjena koje to stanje u njima i oko njih donosi. Bambija i Matea, krupnooke nježne sramežljivce uvjerljivo igra Andro Damiš, ali jednako je uvjerljiva i ostala ekipa na sceni – razigrani i vrlo spremni za dobru dozu pravog tjelesnog teatra– klinci i klinceze bit će zasigurno oduševljeni visokim srnećim skokovima (ali radije neka to ne pokušavaju kod kuće). Treba dodati kako je i mlađahni Majkl Mikolić vrlo uvjerljiv kao djedica koji zbori mudro ali krije i po koju čaroliju “u rukavu”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kako bi čarobna cjelina bila zaokružena tu je i glazba uživo. Songovi nekad cvrkutavi i razdragani, nekad drhtavi i zamamni, nekad tamni i upozoravajući – uz primjerenu scenografiju oslikali su šumsko ozračje, ali i ozračje cijele priče. A raznježeni pričom o srnama i dječacima, ponešto ćemo i naučiti i o šumi i vrijednostima suživota s drugim bićima. Stoga, gledati, slušati, osjećati, pokrenuti maštu – to je sve što mali posjetitelji ove kazališne predstave trebaju učiniti i kući će poći bogatiji za jedno lijepo, kulturno i poučno iskustvo.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn