POŽEŠKA DVORIŠTA I PROČELJA – U potrazi za izgubljenim vremenom

Datum objave: 11. 8. 2018. | Kategorija: Lifestyle

naslovna

POŽEGA – Svako godišnje doba u Požegi ima svoju ljepotu i čarolije, ali požeško ljeto je posebno. Požega je tada kao punašna dama koja je tek malo razvezala korzet pa drijema na vrućem kolovoškom suncu, a svaki detalj na starim mrvičastim i čipkastim fasadama, svaki list iz debele hladovine požeških starih dvorišta priča svoju priču.

Kako bi tu priču bar djelomice prenijeli i vama na užitak, uz bistro oko i objektiv, potražili smo malu pomoć kultne požeške književnice Zdenke Marković. Imali smo čast da nam se otvore neke stare požeške kapije i detalji i otkrije na treptaj oka Požega o kojoj s puno ljubavi i sjete piše Zdenka u “Prozorima moga djetinjstva”.

Požega je uopće u ono doba bio gradić udoban, prijatan, patrijarhalan, s intimnom nekom atmosferom i vrlo razvijenim društvenim životom. Gradić kulturan, sa svojim razmjerno vrlo širokim horizontom, svojom historijom i tradicijom, krsnim svojim listom i ostalim važnijim poveljama i dokumentima koji su potrebni za život gradova kao i za život ljudi…

m1 m2

“Same su kuće u tom gradiću bile vesele, pune dobra svijeta… Bile su to većim dijelom prizemnice s baščama, tako pomno njegovanim, da su mogle svojim produktima u zelenju i cvijeću mirno izaći na svaku izložbu, samo što ih onda nije bilo. Kad su bile zatvorene, rado su se otključavale i širile svoja vrata i kapije, da prime dobri, prijateljski svijet.” 

TEKST: S. Pok     FOTO: Alan Nedela

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn