POŽEŠKA BISKUPIJA – Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije

Datum objave: 06. 7. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, 5. srpnja 2024. požeški biskup Ivo Martinović predvodio je u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje prigodom 27. obljetnice osnutka Požeške biskupije. Koncelebrirali su kanonici Stolnog kaptola, svećenici središnjih biskupijskih ustanova i požeških župa.

Uz vjernike grada Požege sudjelovali su i vjeroučitelji koji su ovim slavljem zaključili svoje trodnevne duhovne vježbe u Velikoj, sestre redovnice, a od predstavnika javnih dužnosnika Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice. Pozdravljajući nazočne sudionike slavlja, biskup je podsjetio da je na današnji dan prije dvadeset i sedam godina, 5. srpnja 1997. godine sv. papa Ivan Pavao II. osnovao Požešku biskupiju. Potom je vjeroučitelj Miroslav Peroutka pročitao ulomak iz Apostolskog pisma „Praeclarum evangelizationis opus“ o osnutku Požeške biskupije, a sudionici slavlja su odgovorili pjevajući biskupijsko geslo „Krist danas i uvijeke!“.

Biskup je potom čestitao dvadeset i sedmu obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Rekao je da njezino služenje povjerava Isusu Kristu i zagovoru sv. Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe čiji blagdan danas slavimo. Uputio je riječi zahvale i za prvoga požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.Biskup je istaknuo kako je važno nastaviti zajednički put i hod koji se poslije biskupa Antuna u ovoj mjesnoj, živoj i mladoj Crkvi nastavlja.

„Od nas se traži zajedništvo koje nije formalnost nego koje treba biti dio našeg identiteta, poslanja, sudjelovanja, života, rada, naših stavova, usmjerenja i svjedočenja bogatstva u različitosti darova i karizmi utemeljenih na Isusovoj i Njegovom poslanju. Krist koji je Put, Istina i Život, (Iv 14,6) isti je danas, jučer i uvijeke u svom božanstvu i svetim sakramentima, u svojoj Riječi i Duhu ljubavi koja je razlivena u srcima ljudi od početka povijesti Crkve do dana današnjega“, rekao je biskup Ivo te pozvao vjernike da učvršćeni u zajedništvu nauče pozorno slušati Riječ Božju i ljudsku. – „Po ljudskoj smo riječi kao sugovornici pozvani najprije čuti i slušati osobu dok nam govori kako bi joj dali jasna odgovor. Slušanje Boga i drugoga nije samo pitanje kulture i poštovanje, nego dar Duha Svetoga i znak ljubavi prema kojoj se vrednuje dostojanstvo svake osobe i života. To je put duhovnoga rasta i učenja, ali i znak ljudske i kršćanske zrelosti. To je put i duhovne obnove čije plodove ne možemo odmah očekivati“, poručio je biskup pozivajući vjernike da ne zanemare svoju kršćansku odgovornost koju svatko ima prema svojoj službi i poslanju.

IZVOR: Požeška biskupija

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn