POŽEŠKA BISKUPIJA – Otvoren Dijecezanski muzej u Požegi

Datum objave: 01. 10. 2016. | Kategorija: Kultura

naslovna

POŽEGA – Dijecezanski muzej u Požegi, koji se nalazi na trgu Sv. Terezije Avilske, u neposrednoj blizini požeške Katedrale danas je svečano otvoren. Otvorenju Dijecezanskog muzeja u čijem su stalnom postavu Zbirka sakralne kulturne baštine i Zbirka moderne i suvremene Hrvatske umjetnosti  uz brojne uzvanike i stručnjake koji su zaslužni za realizaciju ovog velikog kulturnog projekta, nazočio je i ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Požeški Dijecezanski muzej sastoji se od sakralne zbirke, zbirke modrene i suvremene umjetnosti, etnografske zbirke, grafičke zbirke te zbirke plaketa. U sakralnoj zbirci izloženo je oko 200 predmeta nastalih od 15. stoljeća do 21. stoljeća, a pored sakralne baštine, u muzeju je izloženo također oko 200 slika i skulptura moderne i suvremene umjetnosti, među kojima se ističu djela Ive Dulčića, dar supruge Miroslave Dulčić. Sakralna zbirka i zbirka moderne i suvremen hrvatske umjetnosti tvore jedinstvo u požeškom Dijecezanskom muzeju, te pridonose cjelovitijem razumijevanju identiteta hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, naglasio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

nnn

“Posebnost Dijecezanskog muzeja je u tome što on nije plod crkvene muzealske djelatnosti jer to nije svrha njezina poslanja, nego je pastoralna ustanova koja po premdetima sakralne baštine, prikupljenim iz župa i drugih ustanova nejzina područja čuva živu memoriju vjere prethodnih naraštaja na svom prostoru i svjedoči kontinuitet u okviru kojeg živi sadašnja zajednica,” rekao je biskup Škvorčević.

Prigodnim riječima u ime Ministarstva kulture obratio se ministar Zlatko Hasanbegović: “Brojni predmeti iz bogatog fundusa Dijecezanskog muzeja značajni po njihovom umjetničkom, kulturnom vrednovanju predstavljaju bitan dio duhovnog sadržaja hrvatskog naroda. Dijecezanski muzej posjeduje vrijedne eksponate crkvene i  umjetničke baštine koji svjedoče o vjerskom životu i kulturi hrvatskog naroda, a od danas su zbirka sakralne i kulturne baštine te zbirka moderne i suvremene hrvatske umjetnosti i kao takvi se podastiru najširoj hrvatskoj javnosti. U kontinuitetu višestoljetne hrvatske sakralne umjetničke produkcije, ishodišta naše prošlosti u kojemu sagledavamo vlastiti identitet i posebnost, sakralna umjetnost odražava vjersku uvjerenje, duhovnu dimenziju i dosege religioznih sadržaja hrvatskih umjetnika na polju sakralnosti. U ozračju zajedništva, međuvjerskog mira u hrvatskom narodu i domovini, upravo kroz sakralnu umjetnost i njenu simboliku iščitavamo povezanost i duhovnost kao bitne elemente naših života. U to ime izražavam želju da muzej pohodi što veći broj posjetitelje i čestitam Požeškoj biskupiji koja nam je omogućila uvid u bogatu baštinu o kojoj skrbi,” naglasio je ministar.

ministar

Biskup Škovrčević se otvarajući muzej, posebno zahvalio Mariju Beusanu, autoru idejnog projekta uređenja interijera te muzeološke koncepcije i oblikovanja trajnog postava, Marijani Repić-Braun za izbor i stručnu obradu sakralnog slikarstva i kiparstva od 17. do 19.stoljeća, Arijani Koprčina za izbor i obradu liturgijskih predmeta izrađenih u metalu, Jeleni Ivoš za izbor i obradu litrugijskog ruha, Nikolini Mandić za izbor i obradu liturgijskih knjiga, Ivanki Reberski za izbor i obradu djela moderne i suvremene umjetnosti te Ivici Žuljeviću za vođenje i koordiniranje svih poslova. Autorski tim pripremio je i tiskano djelo pod nazivom “Dijecezanski muzej u Požegi i Riznica požeške katedrale” koje na više od 340 stranica tekstom i slikom predstavlja postavljeno na izložbi.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn