POVIJESNE POSTROJBE U POŽEGI – Međunarodnom smotrom obilježeno Grgurevo i sjećanje na požeškog Sokola

Datum objave: 10. 3. 2018. | Kategorija: Susreti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

POŽEGA – Povodom Dana grada Požege i Grgureva, već tradicionalno u goste su Požežanima stigli pripadnici povijesnih postrojbi, ovoga puta  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Češke. Oni su zajedno s domaćinima Povijesnom postrojbom “Trenkovi panduri” svečanim mimohodom požeškim ulicama i smotrom na Trgu sv. Terezije obilježili Grgurevo i sjećanje na slavni pobjednički boj Fra Luke Ibrišimovića Sokola.

U svečanom mimohodu i smotri uz domaćine, Povijesnu postrojbu Trenkovi panduri sudjelovala je još  21 postrojba- Gradska straža Požega, Gradska straža Bakar, Dubrovački trombonjeri, Zrinska garda Čakovec,Turopoljski banderij, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Hrvatski Sokol  Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Keglevičeva straža, Kostel, Rapski samostreličari, Husari varaždinske županije, Počasni predsjednik Saveza Europskih vojni postrojbi iz Beča  general-major Helmut A. J. Eberl, Burgergarde der Stadt  Ravensburg 1830. e.V – Ravensburg  (Njemačka), IG Jerome Bonarparte mit Suite – Jena (Njemačka ),Historishe Spielleutegruppe Jena e.V  – Jena  (Njemačka), KVH Pandursky pluk barona Franze von der Trencka  – Novy Jičin (Češka), Hajdučka družina Mijat Tomić -Tomislavgrad, Varaždinska građanska garda, Đurđevački graničari Đuroki , Đurđevac, Kuburaško društvo, Petrovska pištola, Petrovsko,  te Gospićka garda Vukovi, Gospić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Trgu 123. brigade zajedno s predstavnicima Grada Požege, gradonačelnikom Darkom Puljašićem i njegovim zamjenicima položili su vijence, a vijenac je položen i kod spomenika Fra Luki Ibrišimoviću na Trgu sv. Terezije Avilske gdje je održana smotra. Prigodnim riječima goste koji su prikazali ljepotu i kolorit hrvatske vojne povijesti pozdravili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Dragi pripadnici povijesnih postrojbi, vi ste najbolji pokazatelj da narod koji ne poštuje svoju povijest nema budućnost. Zahvaljujem našim požeškim povijesnim postrojbama koje su organizirale ovaj vrijedni događaj, a hvala i svima vama koji ste nam došli u goste. Povijest je ono što čini Požegu, 330 godina je prošlo kako je Požega oslobođena turskog jarma, ali i danas, u Požežankama i Požežanima, u ponosim ljudima Slavonije gori  volja za očuvanje slobode i želja za boljim životom. Pozivam vas da budete ambasadori centra Zlatne doline, grada Požege i da promičete ovo što ovdje imamo, a svoje sugrađane pozivam da zajedno volimo to što imamo za budućnost, za našu mladost za sve za što je vrijedno živjeti. Danas upravo slavimo dan kada su nas naši preci zadužili da se jednakom snagom i hrabrošću borimo na putu u još bolju budućnost,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn