POVIJESNA POSTROJBA TRENKOVI PANDURI – Godina ispunjena vrijednim aktivnostima

Datum objave: 21. 12. 2020. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Povijesna postrojba Trenkovi panduri ove je teške i izazovne godine ipak ostvarila dio planova, a proteklo razdoblje ostat će u znaku Međunarodne izložbe Novo lice legende – Franjo barun Trenk koja je požeškoj javnosti bila predstavljena upravo zahvaljujući Trenkovim pandurima i Gradu Požegi.

“Bez obzira na teške dane, koji su nadamo se iza nas, udruga je uspjela dio planova ipak odraditi, te imamo 18 aktivnosti. Ove godine ono što je izrazito bitno je predstavljanje Međunarodne izložbe Novo lice legende- Franjo barun Trenk u požeškom Gradskom muzeju sredinom siječnja ove godine,” naglasio je predsjednik Povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimir Potnar dodajući da je ta izložba u Požegu došla isključivo na njihovu inicijativu, a preseljenje izložbe iz Brna u Požegu je dogovoreno 29.rujna 2018. u Brnu.

“Tada smo dobili točne informacije o samom tijeku rekonstrukcije tijela Franje Trenka i po prvi puta vidjeli pravo lice Franje Trenka, te primili poziv za sudjelovanje na otvorenju izložbe u Brnu. Povratkom u Požegu o tomu smo izvijestili gradonačelnika Požege Darka Puljašića koji je pružio bezrezervnu podršku, a prof. Gorana Hrušku odredili smo da odradi sve dogovoreno s djelatnicima muzeja. Delegacija Grada Brna i tamošnjeg muzeja kao naši gosti posjetila je Požegu, na Dan grada Požege 2019. godine,” podsjetio je Potnar.

“Prijateljstvo grada Brna i naše udruge traje jedno desetljeće. Ove godine u Češkoj 6. listopada u Pragu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Češke i Udruženja muzeja i galerija Češke Republike na XVIII državnom natjecanju muzeja u kategoriji Muzejsko djelo u 2019, na koji su se prijavila 87 projekata iz 60 muzeja i galerija projekt Gradskog muzeja Brna – Novo lice legende, osvojio je posebnu nagradu. Mgr. Petr Vachut, zamjenik direktora Muzeja Brna nakon nagrade, uputio je Trenkovim pandurima zahvalu na suradnji navodeći kako su oni zaslužili dio te nagrade. U siječnju ove godine u Požegi je postavljena ta izložba, a vjerujemo kako će uskoro biti i biti i u Pakracu, Slavonskom Brodu, Bjelovaru i Gospiću,” naglasio je Potnar.

“Pored toga sudjelovali smo kao  udruga na značajnim vjerskim obilježavanjima u požeškoj katedrali, otkrivanju spomenika u Španovici, Vincelovu u Kutjevu dd, izboru najbolje snaše Brodsko-posavske županije, prisegi 20. naraštaja dragovoljnih ročnika, Picokijadi u Đurđevcu, punjenju festivalskog vina u Kutjevu dd, otvorenju Aurea festa, vojnom hodočašću u Mariji Bistrici itd,”dodao je Potnar.

Ove godine su trebali biti organizatori svečanog mimohoda povijesnih postrojbi povodom Dana grada Požege i ugostiti više od 20 prijateljskih postrojbi iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke, BiH, te naše zemlje, ali zbog pandemije to je odgođeno. Članovi udruge tijekom godine redovno su održavali svoj prostor pripremajući ga za nova uređenja i rekonstrukciju koja slijedi. Udruga je kroz protekle godine imala 610 izlazaka na području Hrvatske i 35 gostovanja u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Francuskoj, te BiH. Udruga broji 15 aktivnih i stalnih članova, te 3 počasna člana.

TEKST: S. P          FOTO: S. Pok (arhiv)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn