POVEZIVANJE I SURADNJA – Prilika za razvoj i učenje iz tuđih iskustava

Datum objave: 17. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

ng

NOVA GRADIŠKA  – Umrežavanje, povezivanje, ali i učenje iz tuđih, provjerenih primjera, model je poslovanja onih najuspješnijih. Jer, samo je tako, spajanjem različitih kreativnih ideja, moguće uspješno postići vlastiti, realizirati zajedničke ciljeve i izgraditi prepoznatljivost. Promišljaju tako i u gradu Nova Gradiška i pripremaju europski projekt međugranične suradnje s gradom Šapcem, ali i očekuju posjet veleposlanika Indije.

Pozicionirajući se kao „smart city“ i grad koji svoj razvoj temelji na znanju, korištenju novih tehnologija, efikasnom upravljanju resursima i okolišem i jakim gospodarstvom, uz nekoliko samostalnih, uspješno „dobivenih“ projekata, Grad Nova Gradiška uskoro će u zajedničku europsku priču s Gradom Šapcem. Riječ je o projektu međugranične suradnje koji će povezati Hrvatsku i Srbiju, ali i učvrstiti već postojeće veze između Šapca, grada koji bi dugoročno, uz ranije uspostavljenu suradnju sa Slavonskim Brodom, mogao surađivati i s Novom Gradiškom. Potvrđeno je to prilikom uzvratnog radnog posjeta delegacije Nove Gradiške predvođene gradonačelnikom Vinkom Grgićem sa zamjenicom i predstavnicima Industrijskog parka – Šapcu, na kojem su dogovoreni završni detalji oko zajedničke prijave i potpisan sporazum o međugraničnoj suradnji.

vg33

Logičan je to potez, jer, kako su, tamošnjim medijima istaknula oba gradonačelnika, između Šapca i Nove Gradiške dosta je specifičnosti i sličnosti. Prije svega, u razvoju i načinu „poslovanja“ industrijskih zona, brzini administracije, dobroj infrastrukturnoj opremljenosti zemljišta i visokim ekološkim standardima, „adutima“ koji novogradiški Industrijski park čine jednim od tri najbolja u Hrvatskoj, primjerom iz kojeg mogu učiti i kolege iz Šapca. Umrežavanjem i povezivanjem , i Šabac i Nova Gradiška, uvjereni su u oba grada, dugoročno mogu samo profitirati. Jer, samo je spajanjem različitih kreativnih ideja moguće uspješno realizirati vlastiti ali i zajedničke ciljeve i izgraditi „prepoznatljivost“.

Suradnju i novo prijateljstvo Nova Gradiška gradi i s Indijom, zahvaljujući vezama koje je, s tom egzotičnom zemljom, kroz rado čitane romane i omiljene kazališne predstave, već uspostavio Miro Gavran. Na inicijativu najpoznatijeg Novogradiščanina, gradonačelnika Vinka Grgića i ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta „MAR“, Danijelu Juranović, na radnom je ručku ugostio Sandeep Kumar, njegova Ekselencija veleposlanik Indije, veliki filantrop i zaljubljenik u hrvatsku kulturu, koji bi uskoro mogao i u uzvratni posjet.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: Facebook (V. G.)

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn