POU MAR I KAZALIŠNI STUDIO KVAK – Održana jedinstvena pedagoško-kreativno-umjetnička lutkarska radionica

Datum objave: 04. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

lutke

NOVA GRADIŠKA – Ručne, štapne, vodene, one za „na prst“, ali i stolne, od čarapa i na koncu-lutke se u kazalištu i to ne samo onom za djecu, koriste još od antike i vremena Aristotela. Istovremeno se, ostatak svijeta, pogotovo onaj njegov egzotični daleko-istočni dio, s lutkama druži još i dulje. Jer, ima nešto čarobno i oslobađajuće u lutki kao mediju, ali i posredniku.S njom je učenje kreativnije i zabavnije, ali i snažnije motivirano. Ona nam olakšava komunikaciju, razvija i obogaćuje maštu, potiče pravilan govor i timski rad, ali i njeguje osjećaj odgovornosti.Znaju to u POU “Matija Antun Relković“, ali i u zagrebačkom lutkarskom studiju KVAK, stoga su zajedničkim snagama organizirali radionicu „Lutkarska predstava-od ideje do izvedbe“.

Iako ga, za razliku od brojnih drugih europskih zemalja, još uvijek ne poznajemo, ali i ne prepoznajemo dovoljno, lutkarstvo je čarobna umjetnost koja u sebi objedinjuje jedinstvo doživljaja pokreta, likovnog, glazbenog i dramskog izraza, nudeći bezbrojne mogućnosti stvaralačkog i maštovitog izražavanja kako za djecu, tako i za odrasle. Lutka je,osim toga, djetetov prijatelj, ali i autoritet, uz čiju pomoć analizira svijet oko sebe, razvija estetski, kognitivni, socijalni i emocionalni osjećaj. U zagrebačkom lutkarskom studiju „Kvak“ znaju to već 45 godina, od kada lutku koriste kao medij za promicanje životnih vrijednosti. Kazalište je to koje je osnovala dramska umjetnica, ali na prvom mjestu predškolska pedagoginja, Vlasta Pokrivka, a onda ga preuzela kći, Ivana Sinanović-Pokrivka, pretvarajući obiteljsku priču u uspješnu kazališnu, kuća koja je sudjelovala na brojnim kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, osvajajući svugdje, uključujući čak i daleki Sjeverni pol, vrijedne nagrade .

Osim toga, u suradnji s Hrvatskom televizijom, Kazališni studio KVAK snimio je tv seriju „Tikvići“, originalnu hrvatsku „tvorevinu“ koja je postigla svjetsku popularnost. Zaljubljeni u lutkarstvo i čaroliju lutke kao medija, želeći kreirati spoj jednostavnih i praktičnih savjeta za rad s djecom, ali i podržati odgojitelje, učitelje i nastavnike u osmišljavanju novih, kreativnih načina rada s djecom, otvarajući se svima, istovremeno dovodeći kulturu i umjetnost tamo gdje joj je mjesto-svugdje oko nas,  lutkarski znalci u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem „MAR“ organizirali su radionicu pod nazivom  „Lutkarska predstava-od ideje do izvedbe“.

kvak1

Jer, kako je rekla voditeljica radionice, Ivana Sinanović-Pokrivka „stručnjaci tvrde kako dijete puno više sluša lutku nego li odgojitelja.Osim toga, s lutkom možemo sve ono što čovjek ne može, iako se,pri tom, ne bi smjeli opterećivati tekstom, nego kretati prije svega od lutke. Upravo to ćemo, ali i kako napraviti kazališnu predstavu, nastojati naučiti polaznike radionice, nudeći im 8 jednostavnih koraka, polazeći, na prvom mjestu od glazbe“ kaže Ivana Sinanović-Pokrivka, podsjećajući kako je radionica spoj želje, metodike, ali i desetljetnog iskustva koje je iza „Kvaka“.Glazbene improvizacije, ilustriranje songova, načini i podjele, režija kratke glazbene igre-sve su to novosti s kojima su se mogli upoznati polaznici ove jedinstvene radionice čiji je cilj uvesti nastavnike, odgojitelje, voditelje dramskih skupina, ali i roditelje u čaroban svijet lutaka i lutkarstva, te tehnika upotrebe glazbe u kazalištu. I mada, iako dječja kazališta u nas znaju koketirati s lutkama, još uvijek nemamo ni približno dovoljno lutkarskih kazališta, i mada umjetnost, pa tako ni lutkarstvo, ne dijelimo još uvijek dovoljno s onima najmlađima, ( stvar nije puno bolja ni kod odraslih, jer o ulozi i snazi, kao i društvenoj potrebi za umjetnošću i kulturom, trebamo još puno učiti), pomaci su primjetni. Prije svega na Osječkoj akademiji dramskih umjetnosti s koje izlaze profesionalci, školovani lutkari, „glumci“, što daje razloga za optimizam i voditeljici radionice i članici kazališnog studija, razloga za optimizam. Na kraju krajeva, nisu oni bilo tko nego, kako reče pišući o „Kvakicama“, književnik i kritičar Stijepo Mijović Kočan „ono što je hrvatska naiva u slikarstvu-nešto posve originalno, sjajno i- samo naše“! Stoga, bravo za kazališni studio „Kvak“, ali i bravoza POU“MAR“!

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok/facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn