POU M.A. RELKOVIĆ NOVA GRADIŠKA – Sjajan početak novogodišnje kazališne sezone

Datum objave: 17. 1. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Večernji bijeg od svakodnevice, opuštanje, sjajna gluma. Sve to, uz odgovore na univerzalna pitanja o odnosima među spolovima i obilje smijeha, ponudila je publici u prepunoj dvorani Doma kulture, hit predstava Muškarci hr. Ako se po jutru dan poznaje, a po prvoj predstavi ostatak sezone, kazališna Nova godina u Pučkom otvorenom učilištu M.A.Relković Nova Gradiška mogla bi biti sjajna.

Sva sreća pa sve ovo vrijeme nismo ništa naučili, inače bi povijest civilizacije i muško-ženskih odnosa izgledala sasvim drugačije !? Osim onoga da su oni s Marsa, a mi s Venere ili obratno. Jesmo li stvarno toliko različiti i koliko se uopće poznajemo, možemo li zajedno ili su rodne barijere među nama nepremostive? Pitanja su to na koja je, po tko zna koji put od kako je civilizacije, odgovore pokušala dati predstava „Muškarci hr.“, prvi hit naslov ove godine na daskama Pučkog otvorenog učilišta Relković, „proizvod“ Teatroman-a i Satiričkog kazališta Kerempuh čiju režiju potpisuje Mario Kovač.

Kreirana empirijski, na brojnim primjerima iz svakodnevnog života, predstava „Muškarci hr.“ u zanimljivom i dinamičnom { 90 minuta za čas je prošlo } formatu grupnog stand-up nastupa, kroz dobro nam poznate rodne stereotipe, „priča“ priču o muško-ženskim odnosima, suočavajući nas s vlastitim predrasudama, ukazujući na naše međusobne razlike, ali i činjenicu, kako unatoč i usprkos njima, jedni bez drugih ne možemo.

I kako su muškarci, priznali su to u ime cijelog svog roda- „ Muškarci hr.“, o ženama ovisni i zbog njih-bolji ljudi. Nastala kao odgovor na predstavu „5 žena com“, „Muškarci hr.“ kroz niz, svima nam poznatih primjera i situacija, pozivajući se na dobro poznatu „mušku istinu“ kako im nije strano biti samokritičnima, realno, logično, objektivno i argumentirano, jer, za razliku od žena oni su sve to, donose pravu istinu o njima i razotkrivajući ih, zapravo razotkriva i mušku ranjivost.

Kako je to biti muškarcem, ali i kako iz muške prespektive izgledaju odnosi među spolovima, s lakoćom su i glumačkom vještinom, kroz skeč, anegdote i stalnu interakciju s publikom, uz povremeni smijeh do suza, u prepunoj dvorani Doma kulture, Novogradiščanima „demonstrirali“ aposlutno genijalan Goran Grgić, Boris Svrtan, Filip Detelić i Živko Anočić. Ako se po jutru dan poznaje, a po prvoj novogodišnjoj predstavi ostatak kazališne sezone, na daskama POU M.A.Relković mogle bi „zaigrati“ sjajne stvari!

TEKST: Simonda Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn