POTRAGA ZA DIJAMANTNOM SUZOM – Od Otoka kulture na Braču do požeške kazališne scene

Datum objave: 15. 8. 2015. | Kategorija: Kultura

N

SELCE/POŽEGA – U sklopu projekta Otok kulture u Selcima na Braču od 3.-14.8.2015. godine koji je pokrenula Umjetnička organizacija VOK (Volim kulturu) svoj doprinos dali su i mladi kazališni umjetnici, studenti Umjetničke akademije u Osijeku koje će Požežani imati priliku vidjeti  na požeškim kazališnim daskama već u rujnu u lutkarskoj predstavi “U potrazi za dijamantnom suzom”.

Umjetnička organizacija VOK (Volim kulturu) pokrenula je projekt Otok kulture u Selcima na Braču, a radi se o kazališnoj radionici lutkarstva koju  su vodili profesori i glumci iz Hrvatske pod umjetničkim vodstvom Barbare Rocco.  “Projekt Otok kulture  koji je usmjeren prema edukaciji u kulturi te povećanju dostupnosti kvalitetnih kulturnih programa otočanima u Hrvatskoj  prvi put je pokrenut ove godine uz veliki entuzijazam svih voditelja radionica, organizatora, lokalnih stanovnika i svih sudionika. Kroz dva tjedna u Selcima smo istražili izričaj lutkarstva kroz animaciju i režiju, a sudjelovali su  polaznici različitih iskustvenih razina od učenika iz osnovnih škola, srednjih škola, fakulteta do profesionalnih glumaca i lutkara iz Gradskog kazališta lutaka u Splitu,” naglasila je Barbara.

DSC_0022

Polaznici kazališne radionice su imali prilike upoznati se s lutkarstvom kroz lutkarsku tehnologiju (izrada lutaka, maski, upoznavanje tehnologije izrade lutaka), animaciju (razne lutkarske tehnike poput animacije dijelova tijela, predmeta, ručnih lutaka, stolnih lutaka, marionta) i režiju (radilo se na tekstu Franza Kafke, Preobražaj). Voditeljica radionice iz režije je Tamara Kučinović, a jedna od voditeljica iz animacije je Katarina Arbanas koje su Požežani imali prilike vidjeti na KaZlaDu (Kazalište Zlatne doline) gdje su bile u žiriju i održale radionicu s učenicima i učiteljima. Osim radionica na Braču odigrane su i tri predstave studenata Umjetničke akademije u Osijeku, “Dječak koji me vidio”( završni ispit glume i lutkarstva naše Požežanke Marijane Matoković), Duga  i U potrazi za dijamantnom suzom koju će Požežani ujedno imati prilike gledati i u Gradskom kazalištu u Požegi.

PL

Ova lutkarska slavonska kung fu komedija na paravanu nastala je kao završni rad studenata Umjetničke akademije u Osijeku iz predmeta Animacija: kombinirane tehnike. Režiju i tekst potpisuju Vanja Jovanović i Ivan Pokupić, a uz njih igraju Goran Vučko i Marijana Matoković. Popratnu glazbu predstave uživo svira Ervin Lustig na četiri instrumenta (klavir, tambura, frula, bubanj). Radi se o Slavoncu Slavenu čiji se prijatelj Janko teško razboli. Kako bi mu Slaven pomogao posluša savjet Babe Jage i pođe u zemlje daleke Azije kako bi pronašao dijamantnu suzu koja ispunjava sve želje. Na putu do opasnog Zmaja Hiroshakija vodi ga mudri sensei Čing Čang Čong s kim prolazi kroz opasne prepreke koje im sprema sensejev učenik Čang Čong Čing. Izvedba na Braču bila je posljednja prije premijere predstave u Požegi 19. rujna 2015.

TEKST: Sanja Pok  FOTO: Luka Rocco

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn