POSLJEDICE KRIZE O KOJIMA SE MALO GOVORI – Što je to novo normalno?

Datum objave: 10. 5. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je koncem ožujka računovotkinja Mirela Relković iz Nove Gradiške pozvala javnost i sve kolegice i kolege iz struke da podrže peticiju i zahtjev za odgodu rokova pri predaji završnih računa za 2019. godinu, u čemu je i uspjela, te dobila ogromnu podršku medija, a rokovi su se prolongirali do konca lipnja ove godine, Relković otvara iduća goruća pitanja, o kojima čini se, vladajući izbjegavaju govoriti.

Mirela Relković obraća se javnosti na svom blogu Proknjižime.com na kojem tjedno obrađuje teme iz struke, kao i aktualne događaje koji utječu na radnu svakodnevicu realnog sektora, računovođa kao i poduzetnika. Realni sektor je na koljenima, a teški dani tek dolazi. U blogu Relković piše o „Novom normalnom“, gdje ukazuje na pojave koje ne idu u korist građanstvu, o tome što se događa nama iza leđa ili nama na oči, a još uvijek se ne reagira.

Tekst ovog čitanog bloga prenosimo u cijelosti:

„Dok se mi bavimo „koronom“ zatvara se jedan od najvećih izvoznika – tvornica šećera Viro iz Virovitice za koju je uvaženi gospodarski tjednih 2. ožujka izvijestio da je u 2019. g. poslovala s 100,4 milijuna dobiti. Dok se naši poljoprivrednici bore kako da plasiraju sezonsku robu strani supermarketi prepuni su voća i povrća npr. iz susjedne Italije, koje u ovom primjeru nije „uopće“ ugroza za naše zdravlje, pa Španjolske koja je „jednako sigurna“ i ostalih EU zemalja. Tko ne vjeruje ovom argumentu pročitajte deklaracije na pakiranju voća i povrća pa ćete se i sami uvjeriti.Neki trgovci su kažnjeni jer su u vrijeme krize povisili cijene prehrambenih proizvoda, a tko je kaznio iste, uključujući i ljekarne, što su povisili po nekoliko stotina puta maržu na proizvode za dezinfekciju, na maske za lice koje su prije koštale nekoliko desetaka lipa, a sada stoje i to par tisuća puta više? Tko iz javno-prijevozničkih kompanija odgovara jer su dopustili da se u javnom prijevozu voze horde ljudi. Po FB-u kruže fotografije. Ovo nisu priče. Hoćemo malo i o torturama koje prolaze poduzetnici s našim vrlim inspektorima? Trebam li se dotaknuti i dobro tempirane „korone“ da ne naruši odlazak na izbore?
Imamo još jedno pitanje. Tko će poduzetnicima podmiriti troškove stvaranja novih radnih uvjeta prema uputama HZJZ; maske za sve zaposlenike, rukavice, dezinfekcijska sredstva, pumpice, koševe s poklopcima, plexi pregrade, razdvajanje radnih mjesta na 2 m….. i sve ostalo?
Koliko mi je poznato osnovica prosječne bruto plaća u državnim službama iznosi 5.695,87 kn. Nameće mi se logika, kako uz takve prihode naši vodeći razmišljaju megalomanski? Mora da oni ne barataju ovim skromnijim iznosima.
Dragi moji čitatelji bloga #ProknjižiMe, uviđate li vi nepoznanicu o ovima jednadžbama?
Relković je blog završila riječima „Matematika je jasna i definirana, a ovo sve mi se čine komplicirane jednadžbe s previše nepoznanica. Je li to normalno ili je to samo „novo normalno“?“

TEKST: S. P. / Z. P.    FOTO: proknjizime.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn