PONOVNO SE OSNIVA POŽEŠKI TAMBURAŠKI ORKESTAR – Svi su pozvani, važno je imati volju i želju!

Datum objave: 04. 2. 2022. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Ponovo se osniva Požeški tamburaški orkestar, pod vodstvom mag. Mus Valentina Petranovića. Orkestar osniva i svoju udrugu, a podržalo ih je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u čijim prostorijama su počeli vježbati. Svi zainteresirani su mogu na probu četvrtkom u 19 sati, javiti se na mob. 0987 719 8263 ili na e-mail petranovic.valentin@gmail.com.

Požeški tamburaški orkestar ponovno će zasvirati. K tome, pokreće se i škola tambure za starije. „Svi su dobrodošli i stari i mladi. Nije bitno da li ste ikad svirali instrument tambure, važno je imati volju i želju. Naučit ćete“, poručuje dirigent i voditelj Valentin Petranović, mag. mus.

Od prvog osnivanja 2005. pod vodstvom maestra Tomislava Galića, Požeški tamburaški orkestar doživio je svoj uspon, osvajajući nagrade na svim tamburaškim festivalima u Hrvatskoj i susjednim državama, te kao član Europskog tamburaškog orkestra mladih. Nakon što je u okrilju orkestra mag. Galić 2010. godine osnovao i školu sviranja za odrasle, orkestar je postao specifičan po svojim tamburašima, podjednako zastupljenim mladima i starijima, glazbeno obrazovanim i priučenima, a i po inače rijetko zastupljenim članicama. Entuzijazam iz tih godina nije presahnuo, pa se okupljaju nekadašnji članovi pod istim nazivom – Požeški tamburaši orkestar, ali sa željom da se okupe i svi oni koji žele svirati ili naučiti svirati, a nemaju društvo za sviranje.

Pod vodstvom mladog voditelja mag. mus. Valentina Petranovića, koji vrlo uspješno obrazuje često nagrađivane mlade tamburaše u Glazbenoj školi Požega, nadaju se da će zasvirati i novi članovi. „Mislim da Požega ima potencijala za orkestar, u kojem će svirati svi ljubitelji tambura“, kaže Valentin Petranović, te dodaje: “Znam da ima takvih tamburaša i pozivam ih da nam se priključe. Svi su dobrodošli, i stari i mladi. Nije bitno jesu li ikad svirali instrument tambure, važno je imati volju i želju. Naučit će. Orkestar je zamišljen kao dodatna aktivnost za učenike glazbene škole, ali i one koji su završili osnovnu i srednju glazbenu, te za sve odrasle osobe koje žele svirati i njegovati tradicijski instrument tamburu i tamburašku glazbu. Programi će bili različiti od slavonskih, zabavnih  pjesama do klasične glazbe, sviranje prigodnih svečanosti, cjelovečernji koncert u kazalištu, razna gostovanja po hrvatskoj, nastupi solista…“.

Požeški tamburaški orkestar osniva i svoju udrugu, a podržalo ih je Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ u čijim prostorijama su počeli vježbati. Svi zainteresirani su pozvani, dovoljno je doći na probu četvrtkom u 19 sati, javiti na mob. 0987 719 8263 ili na e-mail petranovic.valentin@gmail.com.
Doista nije za pohvalu da Požega, središte tamburaške glazbe, koja se rado nazivala hrvatski Nashville, nema svoj tamburaški orkestar, a to uspijevaju npr. Grad Kutjevo ili Općina Kaptol. Požeški tamburaški orkestar pokušat će to promijeniti.

TEKST: B.S.T.               FOTO: D.M.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn