POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Predstavljen projekt Agromobilnost u sklopu programa Erasmus+

Datum objave: 18. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Poljoprivredno – prehrambenoj školi Požega danas je predstavljen projekt Agromobilnost u sklopu programa Erasmus+. Projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, a odobrila ga je Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Projekt je započeo 4.lipnja 2018.g., a završava 3.lipnja 2019.g. Za Poljoprivredno-prehrambenu školu ovo je prvi projekt mobilnosti, a sudjeluje 15 učenika, od toga 8 učenika trećih i četvrtih razreda zanimanja prehrambeni tehničar i 7 učenika trećih i četvrtih razreda zanimanja agroturistički tehničar. “Cilj projekta je unapređenje strukovnih znanja i stjecanje novih vještina sudionika mobilnosti kroz stručnu praksu u području ekološke proizvodnje i ruralnog turizma te u svrhu osobnog razvoja, poboljšanja strukovnog obrazovanja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i procesa internacionalizacije škole.
Priprema, provedba i praćenje provedene mobilnosti tri su faze kroz koje će se provesti projektne aktivnosti. Učenici su u pripremnom dijelu projekta, od lipnja do listopada, sudjelovali u edukacijama engleskog i portugalskog jezika te kulturološkim, pedagoškim i stručnim pripremama.  Provedba projekta započela je putovanjem u Portugal točnije u mjesto Braga, 3. studenog 2018. gdje su proveli 14 dana od čega 10 radnih dana. Prehrambeni tehničari su praksu odrađivali u industrijama za proizvodnju mesa, a agroturistički tehničari na poljoprivrednim gospodarstvima s farmama muznih krava. Slobodno vrijeme su proveli upoznavajući se sa kulturnim i povijesnim znamenitostima u području u kojem su boravili,” rekla je voditeljica projekta Silvija Šipoš Bošnjak.

2Sudjelovanjem u projektu mobilnosti učenici su dobili priliku da poboljšaju svoja stručna znanja, steknu iskustvo rada u stranoj zemlji, povećaju vlastitu konkurentnost na tržištu rada, bolje se upoznaju s radnim uvjetima i zakonskim obvezama u inozemstvu te prošire vidike upoznavanjem portugalske kulture i jezika. Stječući nova znanja i vještine tijekom prakse učenici su mogli usporediti i uočiti pozitivne i negativne strane sustava rada u Hrvatskoj i Portugalu. Sudjelovanjem u međunarodnoj stručnoj praksi željelo se potaknuti na afirmativni pristup radnom zadatku i poticanje učenika na kontinuirano usavršavanje i cjeloživotno učenje,” dodala je Šipoš.

Po završetku mobilnosti učenicima su dodijeljene potvrde o obavljenoj praksi: Europassmobility dokument i certifikat od poduzeća u kojima su radili te time skupili ECVET bodove koji im u budućnosti trebaju pružiti veću konkurentnost prilikom zapošljavanja kako u Hrvatskoj tako i u svim državama Europske unije.

TEKST: S. Pok       FOTO: M.S./ Poljoprivredno-prehrambena škola

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn