POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Popularna Ratarnica imenovana Centrom kompetentnosti

Datum objave: 27. 7. 2018. | Kategorija: Društvo

DSC04501

POŽEGA – Upravni odjel za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije prijavio je Poljoprivredno- prehrambenu školu u Požegi na Javni poziv za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanja za imenovanje regionalnim centrima. Između 42 kandidature, 25 škola imenovano je Centrom kompetentnosti, a među njima je Poljoprivredno-prehrambena škola u Požegi čiji je osnivač Požeško-slavonska županija.

Poljoprivredno – prehrambena škola u Požegi, druga po starosti poljoprivredna škola u Republici Hrvatskoj, sada ima mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020″. Uz to, Centar kompetentnosti jedna je od četiri projekta za koje je Požeško-slavonskoj županiji u sklopu Razvojnog sporazuma za područje Slavonija, Baranja i Srijem odobreno 164 milijuna kuna, pri čemu za Centar 35 milijuna kuna.

37

Poljoprivredno- prehrambena škola osnovana je davne 1883. godine odobrenjem Kraljevske zemaljske vlade, a s radom  je kontinuirano započela u sadašnjoj zgradi 1886. godine. Od osnivanja do danas, Ratarnica je ( kako se zvala dugo nakon osnivanja) usko povezana s društvenim i kulturnim životom Požege.U svojoj bogatoj povijesti škola je obrazovala učenike u raznim zanimanjima, a u svojim ranim godinama imala je i neprocjenjiv doprinos u edukciji stanovništva ovog poljoprivrednog kraja. Od prvih 16 đaka koliko ih je bilo davne 1885. do preko 440 koliko ih obrazuje danas u 8 zanimanja kroz školsko poljoprivredno gospodarstvo, praktikume za pekarstvo, vinarstvo, laboratorij te  razne školske i izvanškolske aktivnosti prošlo je tisuće poljoprivrednih i prehrambenih tehničara, mesara i pekara, mehaničara poljoprivredne mehanizacije, fitofarmaceuta, agroturističkih tehničara, veterinarskih tehničara od kojih su mnogi nastavili školovanje u struci.

DSC04542 DSC04544

Stara dama Ratarnica danas ide u korak s izazovima vremena.Temeljni kamen za Centar kompetencija položen je u svibnju 2017. godine, a uz podršku EU sredstava, izvjesno je da će ovaj višemilijunski projekt uskoro krenuti i u realizaciju. Poljoprivredno prehrambena škola ima 120 ha poljoprivrednih površina, od čega je 9 hektara predviđeno za kompleks farmi koje bi se gradile u nekoliko faza. Predviđena je farma mliječnih krava, intenzivni uzgoj svinja i ekstenzivni uzgoj crnih slavonskih svinja, hladnjača s pakirnicom i linijom prerade soka te gospodarski objekti s praktikumima.

nn26

“U zadnjih nekoliko godina trudimo se povećati kompetencije učenika kroz različite praktikume i neke nove projekte koje radimo.Već neko vrijeme radimo na projektu Centra kompetencije u poljoprivredi i prehrani, želimo analizirati kurikulume koji su već zastarjeli, vezano za naša poljoprivredna i prehrambena zanimanja. Želimo vidjeti koje su to kompetencije potrebne našim učenicima kako bi bili konkurentniji na tržištu rada i kako to povezati s našim gospodarstvom i vlasnicima poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava, koji su to ishodi učenja koji učenici moraju svladati i s kojima trebaju doći na tržište rada,” naglasila je ravnateljica škole Marija Grgić.

“Dugo godina govorimo o tom Centru kompetentnosti koji će biti pozicioniran upravo na prostoru naše Poljoprivredno-prehrambene škole i njenim zemljištima. Pripremili smo dokumentaciju za izgradnju farmi, a uskoro dovršavamo i građevinsku dozvolu za izgradnju mini hladnjače koja će biti u sklopu Centra. Time se otvara i nove mogućnosti poput osnivanja proizvođačke organizacije kako bi okupljali i naše poljoprivredne proizvođače uz Centar te tako ostvarili snažniji i kvalitetniji izlazak na tržište. Jer, ovaj projekt nije samo izgradnja školskih farmi, tu je i proces istraživanja tržišta, suradnja s proizvođačima na terenu te brojne druge aktivnosti,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn