POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENA ŠKOLA POŽEGA – Položen kamen temeljac budućeg regionalnog Centra kompetencija u poljoprivrednoj prehrani

Datum objave: 18. 5. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Polaganjem kamena-temeljca, danas je simbolično krenula izgradnja prve faze budućeg regionalnog Centra kompetencija u poljoprivrednoj prehrani, u sklopu Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi. Na poljoprivrednim površinama sjeverno od škole bit će izgrađena farma mliječnih krava, koja će učenicima služiti za praktičnu nastavu. Ukupna vrijednost Centra je 32 milijuna kuna, a sredstva će osigurati resorna ministarstva i Požeško-slavonska županija.

Poljoprivredno prehrambena škola ima 120 ha poljoprivrednih površina, od čega je 9 hektara predviđeno za kompleks farmi. “Mi želimo vratiti ugled Ratarnice, učilišta koje je škola nekada imala kompleksom farmi, a radi se o farmi mliječnih krava, intenzivnom uzgoju svinja i ekstenzivnom uzgoju crnih slavonskih svinja. Građevinsku dozvolu smo dobili, a nakon postavljanja kamena temeljca nadamo se kako će vrlo brzo krenuti i izgradnja,” naglasila je ravnateljica škole Marija Grgić.

nn2

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević novi je Centar nazvao budućim slavonskim Oxfordom. “Velika važnost je ovog projekta i važan je ovaj dan za nas i za školu koja broji više od 130 godina postojanja i ponosi se tradicijom obrazovne institucije koja je od samog početka kao osnovni cilj imala pomoć poljoprivrednicima. To je ključ i to je važno. Danas dajemo snažnu poruku da mora postojati jedinstvo između škole, poljoprivrede i lokalne samouprave. Očekujem kako će se promijeniti onaj poznati stav da se u Poljoprivrednu školu djeca upisuju ako ne mogu ništa drugo, želim da ta škola postane prepoznatljiva i poželjna mladima,” naglasio je župan Tomašević. U sljedećim fazama plan je izgraditi farmu crne slavonske svinje, farmu svinja za intenzivni uzgoj, hladnjaču s pakirnicom i linijom prerade soka, te gospodarske objekte s praktikumima, uz ekološki nasad voća i izraditi kurikulum za povećanje kompetencija učenika, nastavnika, gospodarstvenika, odraslih osoba i osoba s teškoćama.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn