POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE – Kad krene inat i ljepota duše slavonske…

Datum objave: 06. 2. 2016. | Kategorija: Susreti

0n

BUČJE – U organizaciji Konjogojstvene udruge Pleternica peto po redu Pokladno jahanje u župi Bučje okupilo je 50-tak jahača i desetak zaprega iz šest županija. Svi sudionici okupili su se već po tradiciji u Brodskom Drenovcu u dvorištu obitelji Kovačević odakle je nakon blagoslova povorka krenula prema Bučju i Zagrađu.

Progodnim riječima jahače i okićene zaprege pozdravili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.Prigodnim riječima ponosne jahače i gizdave zaprege pozdravili su gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Velika mi je čast pozdraviti vas na petom pokladnom jahanju naše župe Bučje, zaželjeti vam dobrodošlicu  i zahvaliti na dolasku te tako uveličali ovu našu manifestaciju koja je najljepša manifestacija na području našeg grada. Ovom prilikom želim pozdraviti i naše goste koji dolaze iz daleka. Naime ova manifestacija nije sad samo slavonska, ona je i dalmatinska, ovdje su moje kolege gradonačelnici gradova Benkovca i Bakra sa svojim suradnicima. Čast mi je i zadovoljstvo da je ova manifestacija izašla iz okvira Slavonije i da se naša tradicija i lijepi običaji pronose diljem domovine. Dobro došli i neka i vas i nas čuva dragi Bog da sve prođe kako treba i da se proveselimo,” rekla je gradonačelnica Jozić.

nnnn
“Ovo je još jedan dokaz, da Slavonija, iako nema dosta novca, ima dušu, imamo povijest i tradiciju, a evo mladi koji dolaze iza nas, siguran sam nastavit će to. Čast je ovakvu ljepotu sačuvati i pronijeti a pri tom u tome svemu uživati. Uživajmo u predivnoj našoj Slavoniji u graničarskom kraju i običaju i neka nas dragi Bog čuva da možemo čuvati Hrvatsku,” rekao je župan Alojz Tomašević.

nnn
Franjo Kovačević vlasnik obiteljskog gospodarstva po četvrti je put ugostio jahače i zaprege.”To je velika čast. Pripremili smo sve – od pečenke, kulina i šunke, sira, krofni, peciva do vina, rakije i sokova. Imali smo i mi nekad konje tako gizdave da ih takvih nema danas u avliji, ali sada običaj čuvamo na ovaj način. Znate kako se kaže, bolje da nestane selo nego običaji,” rekao nam je Franjo.

nn

Običaj bi bilo teško očuvati bez ljudi punih ljubavi prema tradiciji i četveronožnim ljepotanima, kaže nam Antun Bello iz Pleternice vlasnik etno-kuće Bello koji je danas izjahao sa svojim ljepotanima. Danas je to “skup sport” ali uz malo volje, mogla bi to biti i lijepa turistička priča, kaže nam Antun.

DSC01514

“Danas se sve može povezati u turističku priču i ponudu. Imamo entuzijaste koji su ovo pokrenuli i nadamo se da će to doista postati tradicija koja se temelji na drevnoj tradicij graničarskog kraja. Turizam nudi puno mogućnosti – pogledajte ovu ljepotu, ovaj stol pun delicija sve to može biti zanimljivo turistima. A kad je riječ o trošku, iskreno ne znam što je veći trošak – obući i pripremiti nas jahače ili pripremiti konje. Ali to je ljubav koja je nama jednostavno upisana “u genetskom kodu” od naših predaka. A što reći osim inati se Slavonijo jer treba tu i ljubavi i inata da se prebrode sve svakodnevne krize koje dočekuju nas poljoprivednike. Ali, dok je nas Slavonaca bit će i konja u stajama,” rekao nam je Bello.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn