POKLADNO JAHANJE ŽUPE BUČJE – Gizdava ljepota i raskoš slavonske tradicije

Datum objave: 26. 2. 2022. | Kategorija: Susreti

PLETERNICA – Jubilarno, deseto pokladno jahanje u župi Bučje koje su, nakon jednogodišnje stanke, organizirali članovi Konjogojstvene udruge Pleternica okupilo je brojne jahačice, jahače i zaprege iz Požeško-slavonske i susjednih županija.

Već po tradiciji okupljanje je obavljeno u Brodskom Drenovcu , ove godine na imanju Matijević, odakle je povorka krenula prema Bučju i Zagrađu uz zaustavljanje na postajama u sva tri sela. Četveronožni gizdavi ljepotani i raskoš slavonske tradicije i ovog je puta zagrijala srca i domaćih i brojnih gostiju.

“Važno nam je prenijeti tradiciju na mlađe naraštaje kako bi oživjeli naša sela, jer ako nema tradicije, folklora, običaja, neće biti ni nas. Gosti su iz raznih dijelova Slavonije i želim se zahvaliti svima koji su uložili trud i vrijeme, jahačicama, jahačima i domaćinima, kako bi ovu tradiciju nastavili,” rekao je predsjednik Konjogojstvene udruge Pleternica Tomislav Hip.

Važnost manifestacije potvrdili su nam i sudionici. Mlada jahačica Lana Lalić članica novogradiške konjogojske udruge “Konji bili, konji vrani” u svom je jahačkom dnevniku već zapisala mnoga mjesta čije je manifestacije uljepšala sa svojim ljubimcem.

“Želimo očuvati uspomenu na vrijeme kada su graničari čuvali granicu na Savi od Turaka.Udruga smo koja ide po pokladnim jahanjima i natjecanjima. Držimo do običaja i tradicije, sve iz ljubavi prema konjima. Ove smo godine već bili u Šumeću, u Kupini, Oprisavcima, Štitaru i Županji. Pokladna jahanja su potvrda ljubavi prema konjima očuvanje tradicije ali i susreti s dragim ljudima. Za konje treba puno brige, puno ljubavi i puno strpljenja, ali puno oni i nama uzvraćaju.

Martina Kolundžić članica je Konjičkog kluba Pleternica. Klub je to, kako nam je ponosno istaknula, organizator poznatog Međunarodnog konjičkog turnira koji svakog lipnja u Pleternici okupi najbolje od najboljih, jedini takav u Hrvatskoj.

“Ne bavim se sportskim jahanjem, rekreativno jašem. Danas sam ovdje došla predstaviti pasminu konja haflinger, moja Ameli je te pasmine. Krasi ju duga griva i rep, palomino boja te vrlo miroljubiv karakter, velika inteligencija i privrženost. Upravo stoga, to su konji koji se koriste za terapijsko jahanje, ali i za sportske discipline – zaprege i preponsko jahanje za djecu. U Slavoniji su malobrojni, a ovo pokladno jahanje, prilika je, uz očuvanje tradicije predstaviti i ovu moju četveronožnu ljepoticu,” rekla nam je Martina

Uz organizatore manifestacije, prigodnim riječima okupljene su pozdravile gradonačelnica Pleternice Marija Šarić i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.”Kao Grad trudimo se čuvati baštinu, kako kroz projekte tako i kroz naše udruge i manifestacije. Ali, naša baština se ne može kvalitetno očuvati ako ju vi ne prenosite, ako ju vi ovako ne čuvate. Stoga posebna zahvala svima vama koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje.” rekla je gradonačelnica Šarić.

“Hvala na svemu što činite kako bi običaje granice, običaje Slavonije pronosili mlađim naraštajima, kako bi ponos i diku slavonskog čovjeka čuvali, pa evo i danas prošetali kroz Župu Bučje na desetom jubilarnom, pokladnom jahanju. To je naš identitet, ono najdragocjenije što moramo sačuvati za one iza nas.” poručila je županica Jozić.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn