POKLADNO JAHANJE U JAKŠIĆKOM KRAJU – Uz topot konja i tambure prizvali stare običaje

Datum objave: 12. 2. 2017. | Kategorija: Susreti

n

JAKŠIĆ – U organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Slavonija iz Jakšića, Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Marija Kube i Konjogostvene udruge Vallis Aurea, danas je održano drugo pokladno jahanje selima župe Jakšić. Jahanje je održano pod pokroviteljstvom Općine Jakšić.

Drugo zaredom pokladno jahanje selima župe Jakšić, a prvo ovogodišnje u Požeštini okupilo je veliki broj konjanika, ali i kočija koji su uz pjesmu i tamburu prizvali stare običaje, ali i raspoložene mještane na ulice i sokake. Nakon prošlogodišnjeg sponatnog okupljanja ove godine organizatori su odlučili podići manifestaciju na jednu višu razinu. “Prošle smo godine gotovo preko noći organizirali pokladno jahanje u našem kraju, a sada smo to ipak pažljivije organizirali kako bi zbivanje bilo još ljepše. Krenuli smo iz Tekića od obitelji Pus, preko Bertelovaca, gdje također imamo postaju, pa kroz Jakšić, zastajemo kod kuće načelnika općine Ivice Kovačevića, pa kod obitelji Pečur, a zatim nastavljamo kroz Radnovac gdje je postaja kod obitelji Jaroš. Završili smo u selu Rajsavcu, gdje su svi mještani u mjesnom domu priredili završnu gozbu, za sve jahače i goste,” rekao je predsjednik HKUD-a Slavonija iz Jakšića Dario Pažin.

nn

Vozeći se u kočijama potporu manifestaciji dali su općinski načelnik Ivica Kovačević, njegov zamjenik Mile Barišić, predsjednik jakšičkog Općinskog vijeća Boško Obradović te zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha. “Prošle je godine krenula ideja od Konjogojske udruge i njihovog potpredsjednika Maria Kube iz Jakšića, bilo je spontano, no izazvalo je veliku  zainteresiranost ljudi. Ove godine smo to podigli na višu razinu. Općina podržava ovakve manifestacije jer desetljećima smo gledali nestanak konja iz Slavonije, a ovo je samo jedan poticaj u složenom ciklusu povratak tih konja. Sve je više entuzijasta koji svoju ljubav prema njima izražavaju tako da ih uzgajaju, pa u Jakšiću imamo već nekoliko obitelji koje imaju konj,” naglasio je načelnik općine Jakšića Ivica Kovačević.

nnn

Dodaje kako se u općini planira pomoći konjogojce organizacijski i financijski u njihovim naporima, a samu manifestaciju su već i sad proširili na šest naselja, dok se u budućnosti nadaju pokriti sva naselja općine Jakšić.Uz topot konja i pjesmu konjanika, svoj doprinos su dali i tamburaši članovi HKUD-a Slavonija koji su pratili povorku.


TEKST: S. Pok     FOTO: M. Krstanović

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn