POČETAK PROVEDBE VRIJEDNOG PROJEKTA – Položen kamen temeljac za pleternički Trg bećarca

Datum objave: 01. 9. 2017. | Kategorija: Društvo

n

PLETERNICA – Kamen temeljac za izgradnju Trga bećarca u Pleternici svečano su danas položili ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova, Gabrijela Žalac, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te saborski zastupnik Franjo Lucić uz prisustvo gradonačelnika i načelnika Požeško-slavonske županije i drugih gostiju.

Sve prisutne pozdravila je gradonačelnica Jozić.“Poznato je da je Grad Pleternica prije tri godine zaštitio ime Muzeja bećarca kao prvog i jedinog muzeja bećarca u svijetu. Općina Tomislavgrad to isto učinila je s Muzejem gange i hajdučke družine, tako da su ta nematerijalna kulturna dobra, bećarac i ganga, bećarac zaštićen od strane UNESCO-a, a ganga upisana u registar kulturne nematerijalne baštine zapravo okosnica cijelog našeg projekta. Cilj projekta je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine – bećarca i gange – koji će postati turistička kulturna atrakcija Pleternice i Tomislavgrada, popraćena novom infrastrukturom, te stvaranje turističkog brenda”, izjavila je na otvorenju gradonačelnica Jozić. U svom pozdravnom govoru gradonačelnica se pohvalila i dobivanjem odobrenja za financiranje projekta e-inkubator namjenjenog IT sektoru.

nn

Prigodnim riječima prisutnima se obratila i ministrica Žalac. “Čast i zadovoljstvo mi je biti danas ovdje, na polaganju kamena temeljca za budući Trg bećarca, ime koje mi se jako sviđa. Moram se zahvaliti gradonačelnici Jozić na toplom dočeku. Fascinirana sam iznosom, preko 370 milijuna kuna vrijednih razvojnih projekata koje imate pripremljene za europske fondove. Izgradnja Trga bećarca dio je projekta pod nazivom Kulturna ruta bećarca i gange u okviru prekograničnog programa Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Crna Gora koji je vrijedan 2,3 milijuna eura od čega je 1,96 milijuna financirano iz EU fondova. Programi prekogranične suradnje su doprinos rastu i razvoju određenog područja, a teritorijalna suradnja je jedan od ključnih ciljeva kohezijske politike a odnosi se upravo na partnerstvo i razvoj prekogranične suradnje.

Naime, prije polaganja kamena temeljca, u gradskoj vijećnici grada Pleternice ministrici i njenim suradnicima predstavljeni su razvojni projekti u pripremi kao što je projekt Aglomeracija Pleternica, projekt Rekonstrukcija i nadogradnja srednje škole u Pleternici, izgradnja e-inkubatora namjenjenog IT sektoru, projekt Izgradnja suvremena gradske tržnice s parkiralištem i mnogi drugi.

TEKST: Bojan Miščević     FOTO: B. Miščević

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn