POČEO 16. POŽEŠKI PLESOKAZ – Postoje prečice do radosti. Ples je jedna od njih!

Datum objave: 05. 3. 2017. | Kategorija: Kultura

N

POŽEGA- Ples je jedan od najstarijih ljudskih načina izražavanja. On povezuje glazbu, pokret i povijest, iskušavajući granice i mijenjujući društvene konvencije. I dok je, nekada davno, bio tek reakcija na ljudske emocije, danas je umjetnost, prečica do radosti, pjesma u kojoj je svaki pokret riječ. Dokazat će to ovih dana, u režiji Umjetničke radionice Ilijane Lončar, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Požege, Požeško slavonske županije, te Turističke zajednice grada i županije, čak 350 plesača,koreografa i voditelja iz 34 plesna ansambla i 21-og grada s područja Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Počeo je tradicionalni 16.Požeški plesokaz!

Želeći ples približiti svima, učeći nas kako je riječ o jedinstvenom spoju umjetnosti, sporta, zabave i užitka, ali i terapiji koja liječi, hrani i oplemenjuje, Umjetnička organizacija Ilijane Lončar, 16. je godinu za redom, ples, na kratko, izvukla iz sportskih dvorana, donoseći ga na kazališne daske. Počeo je Plesokaz, jedinstveni, međunarodni festival plesa, čiju vrijednost i značaj, već godinama, prepoznaje i Ministarstvo kulture. Jer, ples je, to čarobno, ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe, umjetnost, ali i aktivnost koja nas opušta i zabavlja, razvijajući koordinaciju, spretnost, snagu i elastičnost, pomažući nam u emotivnoj, kognitivnoj,socijalnoj i tjelesnoj integraciji.

DSCN6813

I, mada se najbolje pleše u velikim gradovima, zahvaljujući pojedincima, stručnjacima i entuzijastima poput Ilijane Lončar, čarolija plesa prepoznata je i u Slavoniji. Znaju to jako dobro i sudionici 16.Plesokaza, njih više od 350, pristiglih ove godine iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, kreativci i umjetnici, svjesni kako je ples još uvijek uglavnom negdje na margini, spremni mijenjati stvari na bolje, jer, kako reče inicijatorica i organizatorica čitave priče, Ilijana Lončar, „rodili smo se s plesom i za ples i naša je misija pokazati kako je riječ o ravnopravnoj kazališno scenskoj umjetnosti “.

Prve večeri manifestacije koja, na jedinstven način, na jednom mjestu, sceni Gradskog kazališta Požega, okuplja plesne rekreativce, članove klubova i plesnih studija, ali i profesionalce, polaznike obrazovnih plesnih ustanova, predstavilo se njih 24 iz grada domaćina, Požege, Osijeka, Pleternice, Zaboka, Zadra, Zagreba, Poreča, Varaždina, Lipika, Šibenika, Čakovca, Velike Gorice, te gosti iz Slovenije, pokazujući mnogobrojnoj publici čaroliju pokreta u večeri suvremenog plesa i klasičnog baleta, educirajući, ali i demonstrirajući široku lepezu plesnog pokreta, pružajući užitak, ali i liječeći.

DSCN6785

Podršku ovogodišnjem Plesokazu, te prije svega organizatorici, Ilijani Lončar, s kojom je, kako je upoznala, prijateljica još od, „davnih godina i suradnje u kazalištu „Gavella“ na plesno-recitativnoj kazališnoj predstavi „Rock,n roll“, osobnim dolaskom, ali i voditeljskim angažmanom, pružila je i poznata zagrebačka glumica Bojana Gregorić Vejzović, diplomirana klasična balerina. Jer, kaže Bojana „Plesokaz se odavno upisao na kartu Slavonije, ali i čitave regije, dokazujući kako i u gospodarski teškim, umjetnosti nesklonim vremenima, postoje pojedinci, entuzijasti, poput Ilijane Lončar, koje treba podržati, ali im i pomoći da projekt koji je vrijedan učine još kvalitetnijim i prepoznatljivijim.

Nakon večeri suvremenog plesa i klasičnog baleta, drugog dana festivala, u nedjelju, 5.ožujka, „Plesokaz“ će publici približiti čaroliju show jazza, hip hopa i break plesa, potvrđujući da je, kako davno reče Mata Hari „ples pjesma u kojoj je svaki pokret riječ“.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn