PLESOM KROZ ŽIVOT : Nika Žulj -Novogradiščanka na krovu plesnog svijeta

Datum objave: 02. 11. 2014. | Kategorija: Lifestyle

nika 1

NOVA GRADIŠKA – Iako je, na prvi pogled, po svemu slična svim drugim 9-godišnjim djevojčicama, Nika Žulj se od njih, svojim talentima, planovima i ambicijom, a posebno  posljednjim,  za sada, najvećim životnim uspjehom, itekako, razlikuje. Od mjesca svibnja, Nika je nositeljica titule treće najuspješnije svjetske plesačice trbušnog plesa u kategoriji national folkloric. Prestižnom titulom Nika se okitila na „World Dance Mastersu“ svjetskom plesnom natjecanju, u žestokoj konkurenciji  od 4 tisuće plesača iz čak 16 zemalja.

Iako je ples, kod nas, još uvijek tradicionalna vještina rezervirana isključivo za djevojčice, malo je onih koje se, poput Nike, u dobi od samo 9 godina mogu pohvaliti kako vrijedno treniraju već dugih pet godina. I, stoga nije slučajno, kako je ples, s vremenom, u ženskom dijelu obitelji Žulj, postao puno više od zabave i prerastao  u pravi obiteljski posao, u kojemu „cure“, istovremeno uživaju i raduju se Nikinim uspjesima Jer, bez podrške, moralne, ali i financijske, stvari bi išle puno teže. Stoga su Nikina najbolja publika, najvjernije navijačice, stalna pratnja, ali i osobe zadužene za trening, kostime, šminku, pa i pravi PR, kakav pobjednice zaslužuju, majka Zdenka i sestra Ivana-trenerica.Osim činjenice kako su sportski život i svakodnevni, višesatni treninzi, Nikin život posljednjih pet godina, što u dobi od samo 9  i nije toliko svakodnevno, zanimljiv je i Nikin plesni odabir, u kojemu je, također, na neki način, u našoj sredini, pionirka. Nika, naime, pleše trbušni ples, egzotičnu, iznimno ženstvenu disciplinu egipatskog porijekla, koja je u Novu Gradišku stigla upravo zahvaljujući njenoj trenerici, sestri Ivani. Trbušni ples je, kažu povjesničari, možda i najstariji oblik plesa, a njegovi korijeni mogu se naći još u drevnim orijentalnim, indijskim i srednjoistočnim kulturama. Za sadašnji ples, koji se razvio u Kairu 20-tih godina 20. stoljeća, tipične su koreografije, ali i djevojčicama posebno privlačni kostimi. Upravo su oni, u početku bavljenja ovom sportskom disciplinom, kaže mama Zdenka, bili i poseban izazov. Jer, kostime u kojima Nika pleše moguće je pronaći i nabaviti isključivo u Egiptu.  Prekrasan je to splet prozračnih tkanina, s puno proreza, perlica, kamenčića i traka, iznimne elegancije i gracioznosti, sastavljen od suknje krojene poput morske sirene ili takozvanih harem hlača. Ono što dio kostima za trbušni ples čini posebnim i nezamjenjivim je pojas za bokove koji plesu daje posebnu ljepotu pokreta.
nika

Uz kostime koji, prema pravilima svjetskih natjecanja, moraju biti potpuno autentični, specifičnost trbušnog plesa svakako su i koreografije, osmišljene prema strogim pravilima, isključivo uz pratnju orijentalne glazbe. Posao je to sestre Ivane, profesionalne trenerice, ali i nositeljice licence kako za trbušni ples, tako i za zumbu, pilates i fitnes. Zahtjevnost koreografije i pokreta trbušnog plesa nije jedini izazov. Vrlo često Nika nastupa s rekvizitima. Jedan od najefektnijih i najmodernijih rekvizita u trbušnom plesu su krila egipatske boginje ljubavi i plodnosti – Isis, napravljena od dva polukružna vela u sredini spojena poput ogrlice oko vrata plesačice. Krila plesu daju posebnu eleganciju, a plesačici iznimnu gracioznost. Upravo s krilima Nika je oduševila u Poreču i s pravom osvojila treće mjesto na svijetu.  Uz krila, u trbušnom plesu plesačice koriste još i lepezu, veo i  posebno omiljen štap.Pored zahtjevnih koreografija, valja pomno paziti i na estetski dio priče-egzotičnu šminku i prateću frizuru, za što se najčešće brine majka,Nikina najvjernija navijačica i podrška.Iako su koreografije temelj ove drevne, egzotične plesne discipline, kamen temeljac orijentalnog plesa, kažu plesni pedagozi, je improvizacija za koju su najvažniji originalnost, talent, ali i osobnost plesačice. Upravo su to one osobine koje čine razliku između prosječne i sjajne plesačice, razlike, itekako vidljive kod Nike. Osim činjenice kako ples, unatoč ozbiljnim i napornim treninzima, Nika još uvijek doživljava kao igru, dobrobiti trbušnog plesa su višestruke- one  fizičke, ali i mentalne. Ples osigurava sjajnu kardio-vaskularnu vježbu, razvija fleksibilnost i snagu, fokusirajući se, prvenstveno na torzo, iako djeluje i na snagu mišića nogu i ruku. Dugoročno, trbušni ples utječe na pravilno držanje, ali i na mentalno zdravlje, razvijajući kod djevojčica osjećaj zadovoljstva samim sobom, bolju percepciju vlastitog tijela, ali i toliko potreban osjećaj visokog, zdravog samopouzdanja . Znajući sve to, ali i osvajajući medalje gdje god da se pojavi, Nika će, sigurni smo, izrasti u sjajnu i uspješnu tinejdžericu. I na krilima egzotike, otplesati kroz život!

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: privatni album

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn